Ekonomija

Intenzivnija realizacija projekta “Aktivne mjere tržišta rada za zapošljivost”

Sastanak Upravnog odbora je otvorila generalna direktorica Direktorata za evropske integracije, programiranje i implementaciju EU fondova u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Ljiljana Simović.

Polugodišnji izvještaj projekta, od decembra 2015. do juna 2016, predstavio je Stojan Zagorc, vođa tima i ključni ekspert za 1. komponentu projekta koja se odnosi na aktivnosti obuke zaposlenih u Ministarstvu rada i socijalnog staranja i Zavodu za zapošljavanje Crne Gore za izradu, ocjenu, upravljanje, praćenje i evaluaciju aktivnih mjera tržišta rada, kao i u pripremanju projektnih ideja i razvijanju projekata na lokalnom nivou.

Aktivnosti treće komponente projekta predstavila je Branka Novosel, ključni ekspert za tu komponentu, koja se odnosi na aktivnosti podrške korisnicima grantova, odnosno ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava koji će biti dodjeljeni kroz Poziv “Mladi, žene i dugoročno nezaposleni na tržištu rada”.  

Tokom sastanka je konstatovano da će, s obzirom na to da se očekuje potpisivanje grant ugovora, u okviru Poziva “Mladi, žene i dugoročno nezaposleni na tržištu rada”, krajem ljeta 2016. godine, aktivnosti u okviru treće komponente projekta biti intenzivnije.

Sastanku su prisustvovali kao članovi Upravnog odbora generalna direktorica Direktorata za tržište rada i zapošljavanje Edina Dešić, pomoćnik direktora Zavoda za zapošljavanje Crne Gore David Perčobić, ispred Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći u Ministarstvu finansija Vlado Stojković, ispred Ministarstva prosvjete Ćazim Fetahović, ispred Unije poslodavaca Crne Gore Ana Maraš, kao i službenici Direkcije za programiranje i implementaciju EU fondova u Ministarstvu rada i socijalnog staranja i Zavoda za zapošljavanje Crne Gore. U svojstvu posmatrača sastanku su prisustvovali i programski menadžer u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori Roman Buetard i ispred Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Marko Dragaš.

Projekat “Aktivne mjere tržišta rada za zapošljivost” realizuje se u okviru Operativnog programa “Razvoj ljudskih resursa 2012-2013” koji se finansira iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć IPA, a sprovodi ga konzorcijum u čijem sastavu su Bit managment i Public Safety Technologies iz Austrije, dok su glavni korisnici Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Zavod za zapošljavanje Crne Gore. 

Projekat je vrijedan 998.000 eura i trajaće 20 mjeseci, odnosno do avgusta naredne godine.

Send this to a friend