Ekonomija

Istraživanje nafte i gasa: Najbolja ponuda kompanija Eni i Novatek

Kako je kazao, koncesioni ugovori zaključeni sa italijansko-ruskom konzorcijumom, koji čine kompanije Eni i Novatek, čija je tehnička ponuda ocijenjena kao najbolja.

“Ugovori će bti proslijeđeni Skupštini, koja daje zadnju riječ, odnosno finalno odobrenje. Usvajanje se očekuje u narednom kratkom roku, što bi dalje značilo da će radovi početi u ovoj godini“, rekao je Kavarić nakon sjednice Vlade.

On je dodao da su preformanse kompanija sa kojima je zaključen koncesioni ugovor dobro poznate, kao i da su u Vladi time jako zadovoljni, prenosi Mina business. 

“Kompanije su se ugovorom obavezale da će izvršiti tri obavezne i jednu uslužnu bušotinu. To je radni program koji u prvom period istraživanja ima vrijednost od 85 miliona EUR, a u drugom 12 miliona“, naveo je Kavarić. 

Prema njegovim riječima, taj nivo radova ne predstavlja nikakvo obećanje, nego vrlo preciznu ugovornu obavezu koja je potkrepljena garancijom na kompletan iznos radova. 

“Što se tiče odgovornosti, predviđen je najbolji mogući način osiguranja. Ugovorima smo predvidjeli i dobijanje garancija majki firmi za štete koje eventualno nastanu u Crnoj Gori. Ugovor podliježe i tumači se u skladu sa crnogorskim pravom, kao i da u slučaju kolizije između zakona i ugovora, prevlađuje zakon, a između crnogorske i engleske verzije – crnogorska. Ne postoje stabilizacione klauzule, što treba da nam je svima zadovoljstvo, jer ovako velike firme ulaze u tako ozbiljne projekte na bazi povjerenja u crnogorski ambijent“, rekao je Kavarić.

On je podsjetio da Vladino finansijsko učešće u projektu, koje je definisano zakonom, iznosi kroz stopu poreza na ugljovodonike 54 odsto, stopu koncesione naknade za naftu 12 odsto, a koncesije na gas dva odsto.

“Možemo konastatovati da je prvi finalni dio procesa za početak ovog biznisa u Crnoj Gori obavljen i upućujemo ugovore Skupštini na usvajanje“, kazao je Kavarić.

On je saopštio da očekuje da će Skupština usvojiti ugovore, jer je to očigledno u interesu Crne Gore.

Na javni poziv za dodjelu ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika prijavili su se, osim Eni i Novateka, još dva konzorcijuma. U pitanju su grčko-engleski Energean Oil i Mediterranean limited i američko-austrijski Marathon Oil i OMV. Koncesija će se izdati na 30 godina, a Skupština je prije zaključivanja javnog poziva za istraživanje i eksplotaciju nafte i gasa usvojila Zakon o porezu na ugljovodonike koji iznosi 59 odsto, a od tog prihoda 20 odsto će ići u državni budžet, a 80 odsto u poseban fond za ugljovodonike.

Send this to a friend