Ekonomija

Italija podržava osnivanje Evropskog monetarnog fonda

“Monetarna unija će prije ili kasnije morati da se temelji na zajedničkim elementima. Po mom mišljenju, to su Evropski monetarni fond, mehanizam osiguranja protiv šokova na tržištima rada, zajednički budžetski izvori. Ako se to ne dogodi, monetarna unija će ostati zatečena nasred rijeke i rizikuje da je pogodi još razorniji talas i da bude zbrisana”, rekao je Padoan na konferenciji za novinare, u svijetlu ekonomske krize koja je neke članice monetarnog bloka dovela u opasnost od izlaska iz eurozone.

Padoan je naglasio da je to “ono što ekonomisti nazivaju dijeljenje rizika”, dodajući da je “risk sharing” ono što je monetarnu uniju osnažilo tokom godina, što podrazumijeva dijeljenje resursa i finansijskih i političkih.

Komentari italijanskog ministra dolaze nakon inicijative Portugalije ranije ove godine za osnivanje EMF-a, koji bi preuzeo ulogu koju je tokom ekonomske krize imao MMF sa sjedištem u Vašingtonu.

Portugalija, koja je 2011. godine primila finansijsku pomoć Evropske unije i MMF-a, navodi da bi, zahvaljujući EMF-u, zemlje poput Grčke koje se nađu u problemima mogle da se obrate jednoj instituciji umjesto da se oslanjaju na odobrenje programa pomoći u više nacionalnih parlamenata.

Ideja o osnivanju EMF prvi put se javila 2010. godine, a podržale su je Njemačka i Francuska, navodeći da bi takva institucija mogla biti novi fond za pomoć zemljama koje bi se u budućnosti suočile s finansijskim teškoćama. Kritičari su, međutim, poručili da bi osnivanje takvog fonda prije umanjilo nego ojačalo stabilnost EU.

Send this to a friend