Ekonomija

Italijanskim industrijalcima privlačan investicioni ambijent u Crnoj Gori

Kavarić je predstavnicima najuticajnijih sistema italijanske Konfindustrije, Asocijaciji industrijalaca provincije Breša i Asocijaciji UCIMU koja predstavlja udruženje najvećih proizvođača opreme u Italiji, približio investicioni ambijent u Crnoj Gori, sa atraktivnim poreskim sistemom, direktnim finansijskim podsticajima za ulaganje i otvaranje novih radnih mjesta, kao i tržištem koje, kroz potpisane ugovore o slobodnoj trgovini, kao što su EU, CEFTA, EFTA i druge, otvara prostor od preko milijardu ljudi.

Ministar ekonomije je potencirao i Uredbu o podsticanju direktnih investicija čime je značajno unaprijeđen poslovni ambijent za potencijalne investitore iz različitih grana industrije.

“Podsticaji za ulaganja u Crnoj Gori su veoma konkurentni, kako na državnom tako i na lokalnom nivou, posebno kroz projekte biznis zona kao zona koje su infrastrukturno opremljene za nova preduzeća”, naglasio je Kavarić.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić kao investicione prednosti te opštine naglasio je proizvodnju organske hrane, drvopreradu, valorizaciju mineralnih voda, turističkih potencijala.

“U Opštini Bijelo Polje postoje četiri zone otvorene za ulaganja i mi smo kao opština obezbijedili podsticaje, i to finasijske, poreske, komunalne…”, naglasio je Žurić. 

Marko Bonometi, predsjednik Asocijacije industrijalaca provincije Breša je naveo da je njihova asocijacija jedno od najstarijih udruženja u Italiji.

“Okupljamo preko 1200 preduzeća sa preko 60.000 zaposlenih i izvozimo u preko 45 zemalja”. rekao je Bonometi ističući da su zainteresovani da analiziraju sve aspekte ulaganja u našu drzavu. 

Konkretni oblici saradnje između privrede Crne Gore i Lombardije bile su teme sastanka ministra Kavarića sa predsjednikiom Skupštine regije Lombardija Rafaelom Kataneom.

 

“Komunikacija na svim nivoima će biti značajno intezivirana kako bi se ojačala saradnja u oblasti ekonomije, malih i srednjih preduzeća, posebno u industriji, a dogovoreni su i konkretni potezi kako bi biznis zajednica Lombardije iskoristila konkurentne prednosti Crne Gore”, naglasio je Kavarić na sastanku sa predsjednikom Skupštine regije Lombardije Rafaelom Kataneom.

Kavarić se u sjedištu regije Lombardija sastao sa Fabriciom Salom, regionalnim ministrom za međunarodnu ekonomsku saradnju sa kojim je dogovorena posjeta italijanskih investitora Crnoj Gori i pokrenuta inicijativa za organizovanje biznis foruma između Crne Gore i Lombardije.

Kavarić se sastao i sa Pierom Boronijem, predstavnikom ACIMALL udruženja italijanskih proizvođača opreme za drvnu industriju koje okuplja 180 kompanija sa preko 9.000 zaposlenih, dok Asocijacija UCIMU predstavlja 200 kompanija koje obezbjeđuju preko 70 odsto ukupne proizvodnje opreme u Italiji. 

Na dvodnevnom investicionom forumu je bilo riječi i o prioritetnim sektorima za socio – ekonomski razvoj Crne Gore, posebno u oblasti obojenih metala, drvoprerađivačke industrije i drugih privrednih grana od obostranog interesa.

Send this to a friend