Ekonomija

Ivanović: Bezbjednost hrane prioritet za razvoj poljoprivrede i saradnju sa SB

Sagovornici su ocijenili da su dosadašnji programi MIDAS i IPARD-like veoma uspješno realizovani, te da mogu poslužiti kao primjer dobre prakse drugim zemljama, kao i da je pred crnogorskim poljoprivrednicima veoma zahtjevan period pristupanja ka Evropskoj uniji. 

“Znamo da nas očekuje veoma mnogo posla i raduje nas izražena spremnost za nastavkom partnerske saradnje. Limitirani ali kvalitetni resursi upućuju na to da opredjeljenje Crne Gore mora biti razvoj zasnovan na kvalitetu i specifičnim proizvodima koji treba da se probiju na probirljivom tržištu. Pojedina regionalna pitanja koja pokreće Svjetska banka ne zaobilaze ni Crnu Goru, poput sprječavanja poplava, upravljanja riječnim slivovima i izgradnja irigacionih sistema. Crna je član Drinske inicijative, Savske i Dunavske komisije. Gajimo politiku dobrosusjedskih odnosa sa svim zemljama našeg okruženja i nastojimo da zajednički identifikujemo projekte na kojima bismo mogli da sarađujemo” zaključio je Ivanović.

Predstavnci Svjetske banke istakli su odličnu saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede u realizaciji projekata u Crnoj Gori, a zaključeno je da izgradnja BIP Bar ide po planu i da se pokreću pitanja adaptacije prostora i opremanja Agencije za plaćanje, kao i da Svjetska banka ima aktivnu ulogu u planovima upravljanja rječnim slivovima, posebno imajući u vidu nedavne poplave u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

 

 

Send this to a friend