Ekonomija

Ivanović: Kredit sa Abu Dabijem biće potpisan u prvoj polovini juna

„Nakon toga ćemo konačno biti u mogućnosti da sa retorike krenemo na djela“, rekao je Ivanović u Skupštini odgovarajući na pitanje poslanika Socijalističke narodne partije (SNP) Danka Šarančića, prenosi MINA-business.

Šarančića je zanimalo zbog čega je odloženo potpisivanje ugovora o kreditu sa Abu Dabi Fondom za razvoj, koji se odnosi na podršku poljoprivrednoj proizvodnji i preradi u Crnoj Gori.

Ivanović je kazao da je prije dva dana razgovarao sa predstavnicima Ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Abu Dabi Fonda za razvoj.

On je rekao da je zadovoljan što se došlo do kraja jednog kompleksnog posla.

„Kreditna šema Abu Dabi Fonda za razvoj je još više dobila na značaju kada imamo u vidu visinu kamatnih stopa koje komercijalne banke daju u Crnoj Gori, rokove otplata i grejs period. Ubijeđen sam da je kamatna stopa koja proističe iz ovog kredita izuzetno povoljna“, ocijenio je Ivanović.

On je objasnio da će se sredstvima iz kredita finansirati projekti koji su prioritetno usmjereni na povećanje poboljšanja crnogorskih poljoprivrednih kapaciteta.

„Crnogorska ekonomija ima naslijeđen strukturni problem koji se manifestuje kroz spoljnotrgovinski deficit. Umjesto odliva novca za uvoz poljoprivrednih proizvoda iskrena namjera Vlade jeste da se stvore uslovi za veće stvaranje nove vrijednosti“, kazao je Ivanović.

On je rekao da komercijalne banke oklijevaju da podrže poljoprivredne proizvođače.

Uslovi kredita su dogovoreni u avgustu prošle godine. Rok za vraćanje je 17 godina, kamata 2,5 odsto na godišnjem nivou i grejs period četiri godine.

Priča o tom kreditu počela je u oktobru 2013. godine, a Vlada je u februaru ove, odobrila Ivanoviću da potpiše Ugovor o kreditu, ali to se nije desilo.

Send this to a friend