Ekonomija

Ivanović najavio: Otvara se 100 novih radnih mjesta u četiri fabrike

„Na prostoru opštine Žabljak, odnosno u Njegovuđi započeti su prije nekoliko dana pripremni radovi na izgradnji novog pogona za preradu drvne građe. Očekujemo da će u narednih mjesec dana i taj pogon biti završen. Biće tu prostora da se uposli novih 30 ljudi sa prostora Žabljaka“, rekao je Ivanović Pobjedi.

On je istakao da je u toku realizacija druge faze fabrike za proizvodnju jaja i tovnih pilića u Martinićima. 

„Očekujemo da završetkom druge faze do kraja ove godine postignemo dva efekta. Imaćemo dnevnu proizvodnju jaja koja će biti jednaka dnevnoj potrošnji koja se kreće oko 340.000 komada. Toliko ćemo krajem godine biti u mogućnosti da proizvodimo u Crnoj Gori. Onda nećemo imati nikakve potrebe da uvozimo jaja, osim u periodima vjerskih praznika ili špiceva turističke sezone. Kada bude završena druga faza, otvoriće se nova radna mjesta“, rekao je Ivanović.

U danilovgradskoj opštini dovršava se fabrika stočne hrane. Ivanović je istakao da sa investitorom rade na završetku fabrike stočne hrane. 

„Od kada je fabrika stočne hrane otišla u stečaj do danas nije bilo proizvodnje i bili smo direktno uvozno zavisni. Sto je još i gore, imali smo pojavu bolesti poput aflatoksina koji su bili posljedica uvezene stočne hrane. Pokretanjem domaće proizvodnje ne samo da ćemo biti u mogućnosti da podignemo standarde nego i da otvorimo nova radna mjesta. Očekujemo da u dvije fabrike u danilovgradskoj opštini drugoj fazi fabrike za proizvodnju jaja i fabrici za proizvodnju stočne hrane bude otvoreno još oko 25 radnih mjesta. Kroz sve navedene projekte polako se primičemo otvaranju stotinjak novih radnih mjesta“, dodao je on.

Ivanović je naglasio da je siguran da će se nastaviti povećanje poljoprivredne proizvodnje, ali se ne treba zavaravati da neće, s vremena na vrijeme, doći do lomova i padova zato što nam još nedostaje šira edukacija poljoprivrednih proizvođača, koji su ponešeni trenutnom informacijom, a ne dugoročnim promišljanjem.

Nakon što je objavljen oglas za nabavku krupne stoke Ivanović savjetujete poljoprivrednicima je da pažljivo razmisle da li je bolje nabavljati muzne krave ili tovnu junad. 

„U ovom momentu smo dostigli maksimum u proizvodnji mlijeka, ali i mogućnosti prerade. Svako dalje povećanje primarne proizvodnje mlijeka, bez prerade, dovelo bi do rizika gdje ga plasirati. To znači da moramo povećavati proizvodnju, ali i preradu.

Drugačija je situacija kada govorimo o tovnim junadima i proizvodnji mesa jer naši prerađivački kapaciteti u tom dijelu još nijesu u potpunosti iskorišćeni“, rekao je on između ostalog.

Send this to a friend