Ekonomija

Ivanović: Pivara važna za izvoz

Kako je kazao, bilo je dosta oscilacija kada je u pitanju izvoz piva, ali to je sada stabilizovano i tokom poslednje dvije godine bilježi se rastući trend.

U ovoj Pivari završeni su radovi na sistemu za prečišćavanje otpadnih voda, vrijedni četiri miliona euram, čime je riješen jedan od gradskih ekoloških problema, a Ivanović je ocijenio da je taj projekat važan ne samo za Opštinu Nikšić, već i za državu, jer se uz zaštitu životne sredine, podižu konstantno i standardi proizvodnje.

“Pivara koja je dobila jako puno prestižnih međunarodnih nagrada sada može da se pohvali i iskazanom odgovornošću prema ljudima i sredini u kojoj radi. Povećala je svoje standarde, kvalitet svog toka proizvodnje i svakako to može i da bude primjer i drugim kompanijama na koji način se daje doprinos razvoju sredina u kojima posluju”, rekao je Ivanović.

Prema riječima predsjednika Opštine Veselina Grbovića, riječ je o veoma značajnom proojektu, jer se ovih dana završavaju radovi na gradskom sistemu za prečišćavanje otpadnih voda, prenosi Mina business. 

“Otpadne vode iz Trebjesa biće vezane sa gradskim prečistačem čime se rešava značajan ekološki problem, jer je Pivara bila jedan od zagađivača sredine. Nadamo se da će Nikšić u narednom periodu riješiti svoje glavne ekološke probleme”, istakao je on. 

Jedan od direktora Trebjese Vanja Lazarević naveo je da je to postrojenje, koje je u probni rad pušteno 1. juna, logičan nastavak investicije koju su radili prije par godina na neutralizaciji otpadnih voda.

“Ukupna investicija je četiri miliona eura, što kroz direktna, što kroz indirektna ulaganja. Projekat, elektromašinske radove, automatiku, hidrotehničku instalaciju je uradila poznata belgijska korporacija Vaterlo sa svojim podizvođačima iz Evrope i regiona, dok je građevinske radove izvodila lokalna kompanija Ag infoplan”, kazao je Lazarević, navodeći da je kapacitet postrojenja 1,5 hiljada metara kubnih obrađene vode tokom jednog dana.

Send this to a friend