Ekonomija

Ivanović: Štetu stočarima nadoknaditi po sistemu “grlo za grlo”

DN: Ministarstvo finansija Vas preko jednog medija proziva za preusmjeravanje sredstava, stavljajući to u kontekst “sumnjivih poslova”. O čemu se zapravo radi? Pa li su sredstva preusmjeravana i za koje potrebe?

Ivanović:  Ne radi se o sumnjivim poslovima, već o ispunjavanju državnih obaveza. Do preusmjerevanja sredstava došlo je na osnovu Finansijskog sporazuma između Evropske komisije i Vlada Crne Gore, kojim se Vlada obavezala na kontribuciju u projektima koji se finaniraju iz IPA sredstava. Naslućujem da je ministar finansija pomislio da smo sredstva prenijeli nekoj konsultantskoj firmi. Naravno da nijesmo. Prenijeli smo ih svim crnogorskim poljoprivrednicima koji su se javili na javni poziv za IPARDlike. O tome smo danas razgovarali sa predstavnicima Evropske komisije na pododboru za poljoprivredu koji je održan u Podgorici. Naši napori da ubrzamo investicije u poljoprivredi veoma su dobro ocijenjeni. A svi znamo da Evropska komisija nije konsultantska firma.

I nije prvi put da uvaženi ministar finansija brzopleto obnaroduje nešto što nije valjano ni pročitao. Moguće je da misli da će na taj način privući jedan dio biračkog tijela. Uvjeren sam da građani Crne Gore vrednuju istinu, a ne podmetanja.

DN: A zašto ste onda upravo Vi toliko interesantni ministru Konjeviću?

Ivanović: To je pitanje za ministra Konjevića, ne za mene. Mene zanimaju rezultati i samo rezultati. Ništa više. Dobrih rezultata u oblasti poljoprivrede ima. Smatram da upravo rezultate cijene i crnogorski poljoprivrednici. Moguće je da nekome smetaju otvoreni vodovodi, obezbijeđena sredstva iz Abu Dabi razvojnog fonda, bespovratna sredstva obezbijeđena od Evropske komisije, otvorena poglavlja u poljoprivredi, podaci koji u polednja dva kvartala nesumnjivo potvrđuju uvećanje broja radnih mjesta u poljoprivredi od preko 10.000 u odnosu na 2013, itd. Ja se radujem uspjesima svojih kolega iz Vlade. Ali, nijesmo svi isti.

DN: Opozicioni ministri napustili su posljednju sjednicu Vlade, da bi novinarima rekli da su to uradili jer se ne slažu sa Vašim predlogom o oslobađanju PPV, ali prije svega zato što ste povrijedili proceduru. Što je pravi uzrok, prema Vašem mišljenju?

lvanović: Pravo razlog je jeftino politikantstvo. Sve sam uradio poštujući proceduru sa jasnom namjerom da crnogorski stočari što prije dobiju naknadu pretrpljene štete. Kada je riječ o PDV, da li smatrate da u situaciji kada treba nadoknaditi štetu, Ministarstvo poljoprivrede treba da plaća porez Ministarstvu finansija? Ako je grijeh što sam to predložio, Ministarstvo finansija je trebalo da da negativno mišljenje i tačka. Ne pravi se drama oko toga ko je napisao informaciju, ko će objaviti medijima zaključke i sl., već se svi zajedno založimo da se što prije nadoknadi šteta crnogorskim poljoprivrednicima. Nema potrebe da se usporavanjem cijelog procesa pravi i dodatna šteta. Zato sam i kazao na pres konferenciji da će crnogorski poljoprivrednici dobro zapamtiti one koje su dali sve od sebe da u situaciji kada ide zima, i kada treba obezbijediti hranu za stoku, uporno nastoje da odlože donošenje zaldjučaka.

DN: Koje je po Vama najefikasnije rješenje da se stočarima nadoknadi šteta zbog bolesti kvrgave kože goveda? Koliko još treba da čekaju na pomoć i od čega to zavisi?

Ivanović: Za stočare i za sektor poljoprivrede u Crnoj Gori najbolje rješenje je nadoknada “grlo za grlo” koja nam omogućava da poboljšamo rasni sastav krupne stoke. Čak i ako bi neko, iz bilo kog razloga, prodao rasna grla, kupio bi ih neko drugi iz Crne Gore i stočni fond bi se obnovio. Očekujem da na današnjoj sjednici Vlade konačno usvojimo zaključke oko kojih između ministra poljoprivrede Mugoše i mene nije bilo razlika, već smo u normalnoj komunikaciji usaglasili sve što je bilo potrebno.

DN: Kada već pominjete ministra Mugošu, da li je pronašao neki primjer zloupotrebe zapošljavanja ili trošenja sredstava? 

lvanović: Ministar Mugoša je javno u parlamentu priznao da u Ministarstvu poljoprivrede nije bilo kršenja zakona i zloupotreba kada je u pitanju zapošljavanje. Takođe, nije pronašao niti jedan slučaj zloupotrebe prilikom dodjele subvencija ili drugih plaćanja. Smatram da dijeli zadovoljstvo svih zaposlenih u Ministarstvu poljoprivrede što je to tako. To je najbolji odgovor na percepciju koju su izgradili pojedini mediji i nevladine organizacije u Crnoj Gori, najbolja potvrda odgovornog odnosa prema crnogorskim poljoprivrednicima i potvrda jačanja izbornog povjerenja.

Send this to a friend