Ekonomija

Ivanović: Šućur nije razriješen dužnosti, prelazi na drugu funkciju

Ivanović je time demantovao navode da odlazak Šućura sa funkcije direktora Uprave za šume ima veze sa nalogom Upravne inspekcije datom ministru da otkloni nepravilnost vezan za radni status Šućura koji je stekao uslove za penziju.

“Znam da pojedini mediji kojima to odgovara uporno ponavljaju svoju priču, vjerujući da će tako ubijediti nekoga u ono što oni hoće. Kao što mene pokušavaju da ubijede da propušim, ali ja ne pušim. Razumijem zakon, ali za mene su od broja godina koje neko ima, važnije kvalifikacije, stručnost, sposobnost i posvećenost poslu“, kazao je Ivanović na konferenciji za novinare.

On je istakao da je ispoštovao jednu vrstu političkog dogovora, ali da nije podržao prijedlog za izbor v.d. direktora Uprave za šume Mirsada Nurkovića, jer smatra da tu postoji određeni konflikt interesa. 

“Ja pretpostavljam da su oni koji su ga predlagali razmišljali i o tome, ali mislim da ima dovoljno prostora da možda neka druga kontrola preispita da li stoji ovo što sam kazao. Ja se samo nadam da glavni šumarski inspektor nije član iste porodice, jer bi to, onda, bilo previše. Ali što se tiče saradnje sa direktorom Uprave za šume, ona će biti profesionalna, podjela posla i odgovornosti je tu jasna. Bez obzira na broj godina, moja su očekivanja da se radi mnogo više, jer u ovoj oblasti ima dosta posla“, naglasio je Ivanović.

Na zahtjev novinara da obrazloži povlačenje Prijedloga zakona o vinu, Ivanović je rekao da bi poslanici koji su glasali za amandman, koji je bio povod da povuče Prijedlog zakona o vinu, trebalo da piju i da uživaju samo u vinu „koje su taj način spasili“, kako bi pokazali zašta su se borili – za spuštanje standarda kvaliteta, uvoz jeftinog grožđa od koga će se praviti jeftino i manje kvalitetno vino.  

“Prirodna karakteristika geografskog područja CG je dobro podneblje za uzgoj autohtonih sorti grožđa i proizvodnju vina od tih sorti. Često se divimo vinogradarskim pokrajinama u Italiji i Francuskoj i siguran sam da svi poslanici koji su glasali za amandman koji je bio motiv da povučem zakon znaju za te pokrajine. Ali kada je to negdje tamo onda je to dobro i sa divljenjem će o tome pričati i uživati u vinu koje iz tih regija potiču. Ne daj Bože da isto tako probamo da napravimo u Crnoj Gori. E o tome se ovdje radi. Namjera Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja bila je da novim zakonom jača kvalitet u sektoru vinogradarstva, jer imamo potencijale. Međutim, jedan broj poslanika smatra da treba spustiti standarde kvaliteta i dopustiti da se jeftino grožđe uvozi u CG i od njega pravi jeftino i manje kvalitetno vino. Mi ne mislimo tako. 

Za ministra je čudno da odredbe novog zakona o vinu odgovaraju vlasnicima 55 vinarija u Crnoj Gori, a samo jednom ne odgovaraju. 

“Ali kada pogledate broj zaposlenih u toj vinariji i čime se zapravo bavi, stvari vam postaju jasne“, istakao je on.

Ivanović se, takođe, zahvalio svim poslanicima u parlamentu jer su doprinijeli kvalitetnoj raspravi za 11 zakona koji su juče usvojeni. 

“Tu sam raspravu doživio kao razgovor u cilju jačanja kvaliteta. Isto tako kada je u pitanju zakon o vinu, svim onim poslanicima koji su izglasali amandman kao i onima koji, iz raznih razloga, nisu bili u skupštinskoj sali u momentu glasanja, želim od sveg srca da piju samo to vino  koje su juče spasili, i da zanemare sve regione gdje se prave kvalitetna. Mislim da će tako pokazati praktično zašta su se borili, ali nisam siguran da bilo ko od njih konzumira takva vina“, naglasio je on.

Send this to a friend