Ekonomija

Ivanović u Briselu: Crnu Goru izuzeti od restriktivnih mjera u ribarstvu

Ivanović se preko akreditovanog predstavnika Ministarstva izvinio učesnicima skupa zbog nemogućnosti da lično prisustvuje konferenciji i zahvalio na prilici da im se posredno obrati.

U govoru koji je u ime Ministra pročitala predstavnik Misije u Briselu Aleksandra Čolić, ministar ističe da crnogorskom ribarstvu treba omogućiti razvoj u mjeri u kojoj je to naučno opravdano i dokazano.

“Apsolutno razumijemo trenutnu alarmantnu situaciju oko stanja resursa u Mediteranu. Danas nas je okupila veoma bitna zajednička tema. Međutim, koliko god tema bila zajednička, postoje tradicionalne aktivnosti u ribarstvu po kojima se razlikujemo. Zbog nastale situacije Crna Gora ne može biti talac u razvoju ribarskog sektora. Mi nismo doprinijeli današnjem stanju resursa u Mediteranu. U Crnoj Gori upravljanje ribarstvom počiva na naučnim pokazateljima i preporukama. Crna Gora je dio naučnih ekspedicija koje se obavljaju svake godine u Jadranskom moru i služe upravo procjeni stanja resursa. Upravo na osnovu raspoloživih naučnih pokazatelja, Crna Gora u svojim teritorijalnim vodama ima značajne neiskorišćene resurse plave ribe“, navodi se u govoru ministra Ivanovića.

On je dodao da ribolov u Crnoj Gori ima snažnu sociološku i kultulorošku ulogu, da najveći dio ribarstva predstavljaju obalni ili mali ribari koji vjekovima unazad obavljaju ribolov na svojstven način.

“Imajući u vidu da se radi o viševjekovnoj tradiciji, Crna Gora mora sačuvati i njegovati svoju tradiciju za buduće generacije. Mi ne smijemo uništavati kulturu, tradiciju i istoriju koji su nam upravo pomogli da očuvamo resurse koje imamo danas, a ne da ih uništimo”, poručio je Ivanović.

Ministar je podsjetio da je Crna Gora veoma mala i nerazvijana ribarska zemlja koja teži dostizanju evropskih standarda, da ribarski sektor nije organizovan u mjeri da bi ribari mogli biti konkurentni u odnosu na svoje kolege iz susjednih zemalja, ali da Crna Gora ozbiljno radi na modernizaciji flote i dostizanju standarda u ovoj oblasti.

On je posebno istakao da Crna Gora predano radi na dostizanju EU standarda u oblasti ribarstva, da su ispunjena sva mjerila u poglavlju 13 – Ribarstvo, kao i da su u 2015. godini ostvareni veoma dobri rezultati koji su prepoznati od strane EK, DG Mare, Generalne komisije za ribarstvo GFCM, FAO i drugih međunarodnih organizacija.

Send this to a friend