Ekonomija

Ivanović u Herceg Novom: Okrenite se poljoprivredi, dopuniće vam budžet

“Počev od povrća, pa do dugogodišnjih zasada. To vam može ili dopuniti budžet ili u jendom momentu postati osnovno zanimanje”, kazao je on. 

Kako je ocijenio, ove godine djeluje da je Mimoza zdravija i da nagovještava bolje dane za Herceg Novi i Crnu Goru, prenosi radio Jadran. 

“Pozivam uvijek sve da bez obzira kako razmišljaju, koga glasaju, da se late posla i da rade. Ima dosta onih koji žele da rade i oni su budućnost Crne Gore. Ako je ova mimoza nagovještaj boljih vremena, onda bih volio i da bude simbol novog rada koji treba da se desi u Crnoj Gori”, poručio je Ivanović.

Prema njegovim riječima, u Herceg Novom postoje ljudi koji su generacijama vezani za ribarstvo i za njih je otvaranje pregovaračkog poglavlja 13 jako važno.

“Interes jednog dijela Evropske unije je da se ribarstvo u Crnoj Gori potpuno zatvori, jer smatraju da od načina na koji se bavimo ribarstvom nema nikakve koristi, čak više štete”, upozorava Ivanović.

S druge strane, postoje i oni koji razumiju naše želje u pogledu odstupanja od pravila EU.

“Crna Gora je mala, sa malom obalom i zato želimo da odstupamo od generalnih pravila EU, što znači da se ne možemo porediti sa Italijom, Francuskom, koji imaju mnogo više stanovnika, ribara i dužu obalu. Problemi koji postoje u tim zemljama nijesu istovjetni onima u Crnoj Gori. Oslušnuo sam dobro interese ribara kako bismo sagledali kako dalje razvijati agro budžet i pomagati da djelatnost ribarstva nastavi da se održava na tradicionalan način kako je to bilo tokom prethodnih generacija”, naveo je Ivanović.

Kako je konstatovao, dva grada na obali Crne gore koji imaju kvalitetno zaleđe su Ulcinj i Herceg Novi.

“Nema nikakve potrebe da se oni klasični poljoprivredni proizvodi, koji su sezonskog karaktera, proizvode negdje drugo u Crnoj Gori, ili van nje, kada mogu da se razvijaju na lokalnom tržištu. Vjerujem da postoji lijepa šansa da se uvezuju turizam i poljoprivreda”, konstatovao je Ivanović.

 

Send this to a friend