Ekonomija

Ivanović u Nikšiću: Investicije fokusirane na kvalitet su šansa Crne Gore

“Kada je riječ o investiciji koja se realizuje na Krnovu, za mene je važno da se fokusiramo na kvalitet. Crna Gora mora da postane da prepoznatljiva po kvalitetu, u uslužnim i izvršnim radovima, jer to može da bude budućnost naše zemlje”, naglasio je Ivanović.

Iz Vlade Crne Gore je saopšteno da je on podsjetio da veliki broj firmi radi zajedno na tom projektu, sa najsavremenijom opremom, te da će rokovi za završtak projekta biti skraćeni. 

“Na taj način pokazujemo da smo spremni da rukovodimo velikim projektima. Da bi dobili predstavu kakav je obim ovih vjetroelektrana zamislite da se kompletno fudbalsko izgalište okreće 13 puta u minuti. To rade ove vjetroelekrane”, kazao je Ivanović.

Investitori energetskog projekta na Krnovu su austrijski Ivicom Consulting i francuska kompanija Akuo energy. Građevinske radove izvodi austrijska firma PORR, za elektroradove zadužen je Simens, dok mašine i opremu isporučuje General electric iz Njemačke. U projekat su uključene i firme iz Hrvatske, ali i Crne Gore. Predstavnici kompanije General Electric bili su domaćini današnje prezentacije projekta održane na Vučju i obilaska gradilišta na Krnovu.

Projektni inženjer General electric-a, Saša Novak, kazao je da je plan postavljanje po dvije vjetroelektrane sedmično, ukoliko vrijeme bude optimalno.

To znači, naglasio je, da će do septembra biti postavljeno svih 26 vjetroelektrana. 

“Važno nam je i da održimo efikasan transport iz Luke Bar, s obzirom na gabarite djelova instalacije”, kazao je Novak, dodajući da planiraju da vjetropark puste u rad do kraja godine.

Gradonačelnik Nikšića Veselin Grbović rekao je da su vjetroelektrane na Krnovu jedan od najznačajnijih projekata za Crnu Goru i najveći u Nikšiću posljednjih decenija, ocjenivši značajnim što je u realizaciju projekta uključeno više poznatih svjetskih kompanija

“To ukazuje da je Crna Gora značajna i sigurna investiciona destinacija”, dodao je Grbović.

Na pomolu rješenje za pokretanje proizvodnje u mljekari Nika

Ivanović je danas, zajedno sa Grbovićem, primio i predstavnike bivših radnika i kooperanata mljekare Nika.

“Dio problema mljekare Nika smo riješili, ostaje da se riješi dug prema kooperantima. U međuvrmenu je dostavljena jedna ponuda za kupovinu mljekare, koja je trenutno predmet evaluacije u Privrednom sudu. Očekujem da će se ugovor potpisati vrlo brzo i daćemo nakon toga moći da se pozabavimo konkretnim rješavanjem zaostalog duga prema kooperantima. To je važno za njih, za Nikšić, jer je oko 250 porodica uključeno u taj lanac”, naglasio je Ivanović. 

On je izrazio nadu da će sve što je dogovoreno sa investitorom biti realizovano i da će do kraja godine biti pokrenuta proizvodnja, zaposleno između 30 i 35 radnika, i prije toga biti riješen problem sa kooperantima.

Send this to a friend