Ekonomija

Ivanović u posjeti Briselu

“Tokom prvog dana posjete, Ivanović će se sastati sa komesarom za poljoprivredu i ruralni razvoj Filom Hoganom, direktorom za Zapadni Balkan u DG NEAR Žan Erik Pakeom, federalnim ministrom poljoprivrede Belgije Vilijem Borsusom, šefom Jedinice za Crnu Goru Dirkom Langeom, predstavnicima konsultantske kompanije za kvalitet prehrambenih proizvoda (Euroconsultant), organizacije koja se bavi standardima u oblasti zaštite i ishrane bilja (BASIS) i Agencije za izvoz i strane investicije regije Valonije (AVEX)”, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Planirano je da drugog dana posjete Ivanović ima niz bilateralnih sastanaka sa ministrom poljoprivrede regije Valonije Rene Kolenom, direktorom federalne Agencije za bezbjednost hrane(AFSCA) Lesli Lambergom, predstavnicima Agencije za uzgoj stoke, Univerzitetom za veterinu…

Kako je najavljeno Ivanović će imati susrete sa komesarom za zdravlje i bezbjednost V. Andrijukatisom, sa generalnom direktorkom DG MARE, Lori Evans, generalnim direktorom DG SANCO Ladislavom Mikom, predstavnicima Irskog centra za meso, i drugo.

Razgovori koje će Ivanović imati u Briselu sa predstavnicima EK biće fokusirani na dalje aktivnosti na otvaranju pregovaračkih poglavlja 11 (poljoprivreda i ruralni razvoj), 12 (veterinarska, fitosanitarna politika i bezbjednost hrane) i 13 (ribarstvo). 

Sastanci sa predstavnicima agencija, univerziteta i naučno-istraživačkih institucija šansa su za da se dogovori usavršavanje crnogorskih stručnjaka i edukacija kroz ekspertsku podršku. 

Send this to a friend