Ekonomija

Ivanović u Vektri Jakić: Investicija dala očekivane rezultate

Ivanović je tokom posjete sa vlasnikom kompanije Draganom Brkovićem obišao fabriku i razgovarao sa radnicima i predstavnicima italijanskog proizvođača pakirnice, koji su obučavali radnike.

Fabrika ima kapacitet od 7,5 tona peleta na sat, a riječ je o proizvodu A1 kvaliteta. 

„To je kvalitet koji nam je otvorio vrata EU tržišta. Za razliku od marta, kada je obavljena probna proizvodnja, fabrika je sada potpuno spremna za serijsku proizvodnju. Završena je obuka radnika i obavljeno fino podešavanje svih parametara“, kazao je Brković i dodao da će od oktobra pogon raditi u tri smjene. 

Prema njegovim riječima, Vektra će se truditi da da doprinos poboljšanju ekološke situacije u Pljevljima i najavio novu investiciju u rekonstrukciju i modernizaciju energetskog bloka kapaciteta 45 megavata.

„Jedan kotao biće isporučen u martu, a drugi ćemo ugovoriti do kraja naredne godine. Imaćemo količinu energije stvorene iz biomase koja može da zadovolji potrebe Vektre, ali i da se koristi za toplifikaciju gradskog jezgra“ rekao je Brković. 

Ivanović je zadovoljan rezultatima koje je ostvarila Vektra, a podsjetio je da je do sada potpisano devet ugovora o kreditiranju, od čega je, po dobijanju adekvatnih kolaterala, finansirano pet. 

“Jedna od kompanija koja je dobila sredstva je Vektra. Ovdje sam da se lično uvjerim da je sve što ugovoreno realizovano. Veoma mi je drago da je krenuo izvoz za Italiju, kao i da će biti posebnih povoljnosti za građane Pljevalja. To pokazuje da je kompanija Vektra i socijalno odgovorna, da nema samo cilj da ostvari profit, već i da bude aktivan učesnik u razvoju Pljevalja“, saopštio je Ivanović.

On je ocijenio da doprinos cijelog sistema Vektre nije samo u zapošljavanju i proizvodnji u reprolancu »od šume do izvoza«, nego i u saniranju ekološkog stanja. 

„Takođe, to je sistem koji daje dovoljno mogućnost i za buduće pozitivne efekte. Takvih sistema nedostaje Crnoj Gori, da bi dodatno ubrzali ekonomski razvoj i doveli u balans uvoz i izvoz“, kazao je Ivanović. 

Pozvao je i ostale preduzetnike iz Pljevalja i Crne Gore da što prije podnesu aplikacije za sredstva iz Abu Dabi razvojnog fonda, kako bi se uvećala proizvodnja i otvorila nova radna mjesta.

„Ukoliko mi to ne učinimo, niko drugi neće umjesto nas. Moramo se manuti podjela i raditi zajedno, jer samo zajednički rad može dati brze rezultate od kojih ćemo svi imati koristi i brže dostizati evropski nivo kvaliteta života“, poručio je Ivanović.

U Vektri se trenutno radi i na realizaciji još nekoliko programa vezanih za posebne tehnologije proizvodnje finalnih proizvoda od drveta namijenjenih tržištima dalekog Istoka i sjevene Afrike. Već je izgrađena i infrastrukturno opremljena hala površine 25.000 kvadratnih metara, u kojoj će se raditi drvene kuće po najsavremenijoj tehnologiji. 

Send this to a friend