Ekonomija

Ivanović: Za IPARD like se očekuje 400 aplikacija

„Aplikacije je moguće poslati do kraja dana poštom. Očekujemo da putem pošte dobijemo ne manje od 50 novih aplikacija, posebno iz sjevernog dijela Crne Gore. To znači da ćemo sigurno dostići cifru od 400 aplikacija, što smo i najavili u dosadašnjim medijskim nastupima“, rekao je Ivanović na konferenciji za novinare, prenosi MINA-business.

Najviše aplikacija, 65 odsto, dolazi iz sjevernog dijela Crne Gore.

„Posebno nas raduju aplikacije koje su usmjerene na uvećanje stočnog fonda i širenje biljne proizvodnje“, kazao je Ivanović.

Na stočarsku proizvodnju se odnosi 60 odsto aplikacija i to, prema riječima Ivanovića, ukazuje na prepoznavanje potencijala za razvoj stočarstva. 

„Pojedinačno najveći broj aplikacija stigao je iz Podgorice. Smatramo da nije iznenađenje to što je veličina tržišta uticala na tražnju za investicijama“, objasnio je Ivanović. 

U odnosu na projekat MIDAS, povećan je broj aplikacija mladih poljoprivrednih proizvođača.

„Mladi ljudi prepoznaju šansu koju pruža agro biznis. I to je veoma bitno za budućnost naše poljoprivrede“, ocijenio je Ivanović.

U odnosu na MIDAS projekat, kako je dodao, povećan je broj greenfield aplikacija, a dobar signal daju aplikacije za podršku novim zasadima.

„Podizanje zasada novih kultura, prije svega lješnika i kajsija, ukazuje da naši poljoprivrednici istražuju tržište i biraju niše za tržišno pozicioniranje“, kazao je Ivanović.

On je saopštio da je IPARD like je izazvao veću tražnju za investicijama nego MIDAS IV poziv, koji se jedini može uporediti sa IPARD like.

Tražnja za investicijama u okviru MIDAS IV poziva iznosila je 12,2 miliona eura, a kroz IPARD like je 15,5 miliona eura. Prosječna investicija u MIDAS IV pozivu bila je oko 28,87 hiljada eura, a u IPARD like nešto iznad 40 hiljada eura.

„Prema ovim pokazateljima, možemo zaključiti da je IPARD like do sada najveći projekat u oblasti poljoprivrede u Crnoj Gori. Iako je zahtjevniji u odnosu na MIDAS, iako su kriterijumi strožiji, a standardi uvećani, odziv poljoprivrednika je veći, a njihovo razmišljanje ide u pravcu logike agro biznisa. Imamo još dosta da pređemo zajedno, ali smo na dobrom putu“, poručio je Ivanović.

Poziv za projekat IPARD like objavljen je 7. decembra prošle godine. Iznos bespovratne podrške je 4,1 milion EUR, a očekivane investicije 8,2 miliona.

Sada, kako su najavili iz Ministarstva, slijede dva mjeseca terenskog rada, obilazak svakog poljoprivrednog proizvođača koji je podnio aplikaciju i provjera dostavljene dokumentacije. U slučaju da nakon sprovedenih provjera, iznos traženih investicija bude veći od osam miliona eura, prednost će imati projekti kojima se uvećava stočni fond i šire zasadi. 

Prema riječima Ivanovića, tražnja za investicijama predstavlja jasan poziv bankarskom sektoru u Crnoj Gori i Investiciono razvojnom fondu (IRF) da postoji prostor za jačanje kreditne aktivnosti i smanjenje kamatnih stopa.

„Gospodo bankari, sreli smo prije gotovo godinu i obećali ste da ćete podržati razvoj poljoprivrede. Evo prilike da ispunite dato obećanje“, poručio je Ivanović.

On je saopštio da je u januaru otkupljeno oko 1,83 miliona litara sirovog mlijeka od preko 2,5 hiljada kooperanta. 

Otkupljena količina manja je pet odsto u odnosu na januar prošle godine i približno je jednaka otkupljenoj količini mlijeka u istom mjesecu 2013. 

Ivanović je objasnio da su je na manji otkup mlijeka uticalo to što i dalje ne radi jedna od najvećih mljekara u Crnoj Gori, Nika iz Nikšića i povećana prerada mlijeka na sopstvenim gazdinstvima. 

„Manji otkup mlijeka ne znači manju proizvodnju mlijeka u Crnoj Gori“, rekao je Ivanović.

On je kazao da nije dobro to što je EU donijela odluku o ukidanju kvota u proizvodnji mlijeka.

„Očekujemo rast ponude mlijeka proizvedenog u zemljama EU. U pitanju su proizvođači koji su gladni novih tržišta i koji su konkurentniji od domaćih“, upozorio je Ivanović i apelovao na domaće proizvođače da se fokusiraju na kvalitet i smanjenje troškova. 

On je apelovao i na građane da vode više računa o kvalitetu mlijeka koje kupuju. 

Ivanović je saopštio da se kvalitet domaćeg mijeka popravlja i najavio da će uskoro biti objavljen poziv za unaprijeđenje kvaliteta sirovog mlijeka. Planirana podrške u Agrobudžetu iznosi 150 hiljada EUR. 

Na 38. sjednici Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD), Crna Gora je postala 174. članica ove međunarodne organizacije. 

„To je rezultat našeg angažovanja od preko godinu. Razlog naše posvećenosti učlanjenju u IFAD leži u činjenici da ovja fond koji radi u okviru sistema Ujedinjenih nacija, finansira razvoj ruralne infrastrukture. U toku su konsultacije za X plan raspodjele veoma povoljnih kreditnih sredstava koja će biti usmjerena na iskorjenjivanje gladi, obezbjeđivanje inkluzivnog rasta, smanjenje nejednakosti i poboljšanje uslova života“, naveo je Ivanović.

On je pozvao predstavnike IFAD-a da posjete Crnu Goru i očekuje ih sredinom aprila. 

„Krajem septembra imaćemo informaciju o tome na koji iznos sredstava Crna Gora može da računa za period 2016-2018. Istovremeno, Ministarstvo poljoprivrede do kraja godine uradiće niz strateških dokumenata koji će biti osnova za pripremu konkretnih projekata čijim bi finansiranjem značajno unaprijedili seosku infrastrukturu i poboljšali kvalitet života“, najavio je Ivanović.

 

Send this to a friend