Ekonomija

Iz Nikšića poručeno: Radnici nemaju razloga za slavlje

 

Protesnom šetnjom i skupom na trgu Slobode u Nikšiću Radnička partija obilježila je Praznik rada i godinu postojanja.

Predsjednik Radničke partije, Janko Vučinić kazao je da danas na Praznik rada nema razloga za slavlje, ali ima za protest i pružanje otpora.

“Moramo se boriti protiv onih koji su Crnu Goru pretvorili u privatnu državu, a njene građane u najamnike, nadničare i socijalne slučajeve”, rekao je Vučunić.

On je kazao da je taj praznik bio istinski simbol zadovoljnog i srećnog radnika koji je radio za svoju porodicu i državu.

“Danas naša djeca moraju da rade za nadnice i mizerne plate kod onih koji su nas pokrali, a čitavog života nijesu navikli ništa drugo ni da rade”, rekao je Vučinić.

On je kazao da je “režim u Crnoj Gori radnike pretvorio u moderne robove i žrtve tranzicije”.

“Okupili smo se 1. maja da poručimo da više nećemo biti gubitnici već moralni pobjednici”, rekao je Vučinić.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori je za sve ove godine postojala “nevidljiva ruka koja je otimala od države i naroda i punila sopstevene džepove”.

Potpredsjednica Radničke partije, Željka Savović je nabrajala, kako je kazala, uništena i ugašena crnogorska preduzeća.

Ona je rekla da krivce za takvo stanje ne treba pominjati na današnji “sveti praznik da ga ne bi ukaljali njihovim imenima”.

Savović je pozvala Crnu Goru da se probudi i počne rušenje Vlade Mila Đukanovića.

Član Predsjedništva Radničke partije, Vlado Šćepanović ocijenio je da je 1. maj dan borbe za obespravljenu radničku klasu u Crnoj Gori, i optužio vlast za sva loša dešavanja u državi.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Veljko Vasiljević kazao je da je 1. maj sinonim za pitanja socijalne pravde koja je u Crnoj Gori, kako smatra, odavno ugrožena.

On je optužio Demokratsku partiju socijalista za uništavanja države i prava i istakao da DF neće sa njima prihvatiti nekakvu saradnju, pregovore ni dogovore.

Vasiljević je istakao da sistem u Crnoj Gori mora da se mijenja.

Predsjednik opštinskog odbora Nove srpske demokratije, Janko Milatović kazao je da 1. maj već 20 godine nije praznik rada u Crnoj Gori, u kojoj je, kako je naveo, više onih koji primaju nakanade sa Zavoda za zapošljevanje i socijalna davanja.

On tvrdi da je za takvo stanje kriva vlast u Crnoj Gori koja je prije 27 godina prvo bila “komunistički i jugoslovenski opredijeljena, pa unionistički, veliki i mali Srbi, crnogorski, montenergrini, Dukljani, da bi na kraju završili kao kapitalisti njegovog najgoreg oblika – liberalnog kapitalizma”. 

“Obogatili su se sumnjivim privatizacijama, a radnike poslali na biro ili ulicu. Nikšić je bio jedan od deset najrazvijenih gradova bivše SFRJ, a danas je naveći tranzicioni gibitnik”, rekao je Milatović.

On je podsjetio da je 1986. godine u Nikšiću bilo zaposleno 24,5 hiljada radnika i sve su firme pozitivno poslovale, dok je danas to grad iz kojeg mladi odlaze.

Predsjednica opštinskog odbora Demokratske narodne partije, Vera Bulatović istakla je da su radnici “robovi nemaštine i siromaštva, kreditnog i drugog dužničkg ropstva”.

Koordinator nevladine organizacije Alternatva, Vesko Pejak smatra da je svaki drugi radnik obolio, jer nema nijedan slobodan dan što je uzork za povećanje broja stradanja na radnim mjestima. 

Presjednik opštinskog komiteta Jugoslovenske partije komunista Crne Gore, Radisav Stanišić i predsjednik Radničke partije iz Bijelog Polja, Dragan Radović kao i predstavnik manjskih akcionara rožajskog Gornjeg Ibra, Sadik Kliventa ukazali su na težak položaj radnika i građana u Crnoj Gori.

Protest Radničke partije počeo je internacionalom, a okupljeni su nosili parole “Hoćemo da radimo, a ne da gladujmo”, “Spuž će Vam biti mali”, “Nema rada dok ne padne vlada”, a skandiralo se protiv premijera Mila Đukanovića.

Send this to a friend