Ekonomija

Izdata dozvola za tunel Vjeternik

 

To su dva najzahtjevnija objekta ne samo, na trasi od Smokovca do Mateševa, već na cijelom autoputu Bar – Boljare. 

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je u ponedjeljak predalo zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za tunel Vjeternik, piše Pobjeda. 

Projektom je predviđeno da se grade dvije odvojene cijevi, svaka za po jedan smjer kretanja, međusobno povezane prolazima za spašavanje ljudi i vozila.

Radovi će biti izvedeni prema glavnom projektu koji je uradio vodeći projektant Ting Ji Peng, a gradiće ga kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC), podgoričke firme Geo Maks grupa i Ingeniom i pljevaljsko preduzeće Putin. 

Most Moračica bi trebalo da bude dugačak 970 metara, a širok 24 metra, sa dvije pješačke staze i ostrvom širine četiri metra. Sa desne obale Morače dostići će nivo pruge Bar – Beograd u Bratonožićkim brdima i biće na pet stubova čija će visina dosezati 180 metara. 

Prioritetna dionica autoputa Bar Boljare je zahtjevna, jer na 41. kilometru dužine ima uspon koji počinje sa 63 metra nadmorske visije u Smokovcu, a završava na 1,1 hiljadu metara u Mateševu. 

Na toj dionici trebalo bi da se izgradi 18 tunela, ukupne dužine 17 kilometara, 13 mostova dužine tri kilometra, pet vijadukata dužine 470 metara i četiri petlje – na Pelevu brijegu, Smokovcu, Veruši i Mateševu.

Projektovana brzina na toj dionici autoputa je 100 kilometara na sat, a vrijeme putovanja između Podgorice i Kolašina skraćuje se na 25 minuta. 

Prioritetna dionicu od Smokovca do Mateševa trebalo bi da bude završena do maja 2019. godine. Ona će, kako je predviđeno, koštati 809 miliona eura,od čega je 85 odsto obezbijeđeno preko kredita kod kineske Eksim banke, koji je podignut na 20 godina, uz kamatnu stopu od dva odsto.

Send this to a friend