Ekonomija

Javni oglas za dodjelu sredstava kojima se podstiču investicije

Sredstva se mogu dodijeliti za investicione projekte  čija je minimalna vrijednost ulaganja 500 hiljada eura, i koji će obezbijediti  otvaranje  najmanje 20 novih radnih mjesta u roku od tri godine, od dana zaključivanja ugovora o korišćenju sredstava.

Prijave za učešće u postupku podnose se Sekretarijatu za razvojne projekte najkasnije do 1. septembra do 12 sati, a njihovo otvaranje predviđeno je sat kasnije u prostorijama Sekretarijata.

Sredstva za podsticanje direktnih investicija obezbjeđuju se u budžetu i mogu se koristiti za finansiranje investicionih projekata koji obezbjeđuju otvaranje novih radnih mjesta i time doprinose privrednom i regionalnom razvoju Crne Gore. 

Ona ne se ne mogu koristiti za finansiranje investicionih projekata u sektoru primarne poljoprivredne i proizvodnje sintetičkih vlakana, ugostiteljstva, izgradnje ugostiteljskih objekata osim za izgradnju primarnih ugostiteljskih objekata kategorije tri i više zvjezdica u lokalnim samoupravama čiji je stepen razvijenosti manji od 75 odsto od prosječne vrijednosti indeksa razvijenosti u Crnoj Gori.

Kako se navodi u saoštenju, sredstva se ne mogu koristiti ni za finansiranje projekata u sektoru saobraćaja, koji obuhvata prevoz putnika u vazdušnom, pomorskom, drumskom ili željezničkom saobraćaju i na unutrašnjim plovnim putevima ili usluge komercijalnog prevoza tereta, igara na sreću, trgovine i primarne proizvodnje uglja i čelika, proizvodnje električne energije, nafte i gasa, duvana i duvanskih prerađevina, oružja i municije, proizvodnje genetski modifikovanih organizama i opasnog otpada.

Dodijeljena sredstva za podsticanje direktnih investicija isplaćuju se u ratama koje iznose jednu trećinu od ukupnog iznosa dodijeljenih sredstava za podsticanje direktnih investicija.

Pravo na dodjelu sredstava ima preduzeće koje je registrovano u Centralnom registru privrednih subjekata i koje je podnijelo  investicioni projekat za koji se u skladu Uredbom o podsticanju direktnih investicija dodjeljuju ta sredstva, nad kojim nije pokrenut postupak stečaja ili likvidacije, osim reorganizacije u skladu sa zakonom kojim se uređuje stečaj preduzeća i koji nije osuđivan za krivično djelo u obavljanju privredne djelatnosti.

Preduzeće takođe treba da izmiri sve obaveze po osnovu poreza, carina i doprinosa i da u prethodnih 12 mjeseci prije podnošenja prijave nije smanjio broj zaposlenih u Crnoj Gori deset odsto i više, kojem nijesu dodijeljena sredstva za iste namjene iz budžeta, u kojem država ili lokalna samouprava nema većinski udio u svojini, koji nije u poteškoćama u skladu sa propisima o državnoj pomoći i koji nije u obavezi povraćaja nezakonito primljene državne pomoći.

Visina sredstava za podsticanje investicija iznosi od tri do deset hiljada eura po novom radnom mjestu,  u zavisnosti od broja bodova.

Visina sredstava za podsticanje investicija koja mogu biti dodijeljena velikim preduzećima utvrđuje se do 50 odsto opravdanih troškova za realizaciju investicionog projekta, odnosno do 60 odsto za srednja i do 70 odsto za mala privredna društva, dodaje se u saopštenju.

Izuzetno, za kapitalne investicije mogu se bez sprovođenja postupka bodovanja dodijeliti sredstva za podsticanje investicija u visini od 17 odsto od ukupne vrijednosti investicionog projekta, a u skladu sa Uredbom o podsticanju direktnih investicija.

Kriterijumi za dodjelu sredstava za podsticanje direktnih investicija, kako se navodi u saopštenju, su reference investitora, efekat investicionog projekta na produktivnost dobavljača i drugih preduzeća iz Crne Gore koji posluju u istom sektoru industrije, održivost investicionog projekta, njegovi efekti vezani za istraživanje i razvoj, kao i na ljudske resurse, ocjena uticaja na životnu sredinu, obim međunarodnog prometa, efekti investicionog projekta na razvoj manje razvijenih jedinica lokalne samouprave i pismo o namjerama lokalne samouprave u kojoj investitor namjerava da ulaže.

Preduzeće koje podnosi prijavu mora dostaviti bankarsku garanciju prijave izdatu u korist Vlade, u iznosu od pet hiljada eura, naplativu na prvi poziv, izdatu od poslovne banke registrovane u Crnoj Gori, sa rokom važenja od 180 dana od dana javnog otvaranja prijava.

Korisnik sredstava za podsticanje direktnih investicija dužan je da prije podnošenja zahtjeva za isplatu u roku od 15 dana od zaključivanja ugovora o korišćenju sredstava, dostavi Sekretarijatu bezuslovnu bankarsku garanciju.

Postupak po javnom oglasu će se sprovesti u roku od šest mjeseci od njegovog raspisivanja, a Vlada može da izmijeni odredbe javnog oglasa prije isteka roka za dostavljanje prijava, što će objaviti isto kao i javni oglas.

Send this to a friend