Ekonomija

Javni poziv za Program državne pomoći u prerađivačkoj industriji

Podsjećamo da je Ministarstvo ekonomije, 5. avgusta 2015. godine, raspisalo Javni poziv za Pilot program državne pomoći malim i srednjim preduzećima u prerađivačkoj industriji za 2015. godinu.

Kako su objasnili u Ministarstvu, program predviđa finansijsku podršku malim i srednjim preduzećima u prerađivačkoj industriji za sufinansiranje dijela troškova angažovanja eksternih konsultanata (konsultantskih firmi, naučnoistraživačkih ustanova, naučno-tehnoloških parkova, centara izvrsnosti, inovaciono-preduzetničkih centara i poslovnih inkubatora).  

“U skladu sa Programom, preduzeće je, nakon odobrenja, u obavezi da finansira troškove eksternog konsultanta za realizaciju inovativne aktivnosti (inovacije proizvoda, inovacije poslovnog procesa, inovacije u organizaciji i inovacije u marketingu) u visini od 100 odsto, i da nakon završetka aktivnosti podnese zahtjev za povraćaj u visini od maksimalno 50 odsto opravdanih troškova, odnosno do 2.500 eura, bez poreza na dodatu vrijednost. Preostalih 50 odsto troškova preduzeće pokriva iz sopstvenih izvora. Preduzeće može podnijeti jedan zahtjev za realizaciju jedne od ponuđenih inovativnih aktivnosti”, objašnjavaju u Ministarstvu.

Cilj Programa je da poboljša inovativne sposobnosti malih i srednjih preduzeća u prerađivačkoj industriji kroz podsticanje korišćenja konsultanskih usluga.

 

Send this to a friend