Ekonomija

Jelić: Šansa domaćim radnicima za poslove koje su do sada obavljali stranci

Direktor Zavoda za zapošljavanje ZZZCG Vukica Jelić kazala je na savjetovanju koje je organizovala Unija poslodavaca UPCG, da bi Zakon trebao da pomogne da se na poslovima, koje su ranije obavljali stranci, zaposle domaći radnici, prenosi agencija MINA-business.

“Učinićemo sve što je potrebno da pružimo mogućnost domaćoj radnoj snazi, odnosno da sve resurse i kapacitete koje imamo stavimo u funkciju i da domaćim radnicima damo mogućnost da rade na poslovima koje su do sada obavljali stranci”, rekla je Jelić, na savjetovanju organizovanom u saradnji sa ZZZ i ministarstvima rada i socijalnog staranja i unutrašnjih poslova MUP.

Ona je dodala da je ključni cilj izdavanja jedinstvene radne i boravišne dozvole, koja je u skaldu sa evropskim direktivama, da se poslodavcima omogući da na jednom mjestu obezbijede sva potrebna dokumenta, kao i da se cijela procedura pojednostavi.

Jelić je saopštila da će ZZZ na zahtjev poslodavaca, u roku od mjesec, izdavati potvrdu o tome da li na njegovoj evidenciji ima profila radnika koji traže poslodavci.

Ona je navela da je Zakonom predviđena mogućnost da poslodavci na vrijeme planiraju svoje potrebe.

“Kada se radi o profilima kojih trenutno nema, a mogu se osposobiti u dogledno vrijeme, možemo raditi na tome da kroz programe obuka osposobljavanja dođemo do traženih profila. ZZZ će učestvovati u tome i omogućiti da se stvori potreban profil“, rekla je Jelić.

Generalni sekretar UPCG Suzana Radulović kazala je da Zakon o stancima, koji u srijedu stupa na snagu, stavlja van snage onaj o zapošljavanju i radu stranaca.

“Zato smo osjetili potrebu da u saradnji sa partnerima i preduzećima približimo problematiku razlikovanja postupaka predviđenih tim zakonskim dokumentima“, navela je Radulović. 

Ona je saopštila da je pored novog Zakona o strancima u nadležnosti Ministarstva rada i socijalnog staranja i MUP-a donošenje određenog broja podzakonskih akata.

“Ministarstvo rada i socijalnog staranja je obavilo jedan dio tog posla. Donijet je pravilnik, odnosno podzakonski akt u kojim se uređuje jedno od važnijih pitanja, koja se tiču izmjena“, rekla je Radulović.

Ona je dodala da je prije desetak dana održana prezentacija Zakona, sa predstavnicima MUP-a, koji su precizirali o kojim se izmjenama radi i kako će sve funkcionisati ubuduće. 

Radulović je kazala da je ideja novog Zakona o strancima bila da se primijeni princip jednošalterskog sistema.

“Princip jednošalterskog sistema nije u potpunosti primijenjen, jer dozvolu za rad sada izdaje MUP, ali je u svemu tome i dalje ostala još složenija funkcija ZZZ“, rekla je Radulović.

Ona je navela da su obavezna dva koraka koja svaki poslodavac koji želi da zaposli stranca mora da obavi. On prvo mora da prođe proceduru u ZZZ, pa tek onda da od MUP-a traži dozovle za rad stranaca.

“Zakonom je uređeno da je potrebna potvrda ZZZ da se na njihovoj evidenciji ne nalazi profil zanimanja koje je potrebno poslodavcu, kao prethodni uslov za izdavanje dozvole za rad stanaca“, objasnila je Radulović.

Ona smatra da će ta potvrda povući mnoge probleme, jer se odnosi na postojanje ili nepostojanje određenog profila zanimanja na teritoriji Crne Gore, kao i da će makar u prvom periodu zbog novina biti problema u primjeni Zakona.

“ZZZ i MUP su obećali da će raditi na tome da se svi problemi rješavaju na vrijeme i da će svoje aktivnosti sprovoditi u znatno kraćem roku nego što im i sam Zakon omogućava. Sve je to u cilju zapošljavanja domaće radne snage, ali i da se obezbijedi jednostavnije zapošljavanje stranaca kada nema odgovarajućih profila u ponudi domaće radne snage“, saopštila je Radulović.

Izvršni direktor agencije Dekra zapošljavanje, Maksim Gegović, kazao je da je Zakon u svakom slučaju dobar za tržište radne snage u Crnoj Gori, jer će omogućiti zapošljavanje domaćih radnika.

On smatra da je Zakon donijet kasno, prije svega zbog turističke sezone, jer poslodavci nijesu potpuno pripremljeni na taj zakonski dokument, iako su znali da će njegova primjena početi od srijede.

“Poslodavci treba da predvide koliko će im radne snage trabati, a oni to sada baš i ne mogu, jer ne zavisi sve od njih, već od toga kakva će biti sezona“, saopštio je Gegović.

Gegović je predložio da se rokovi za dobijanje svih dozvola i potvrda od ZZZ skrate da bi se poslodavcima omogućilo da u kraćem vremenskom intervalu dođu do njih.

Savjetovanje je organizovano kako bi se poslodavcima olakšala primjena Zakona, ali i smanjio rizik od bilo kakvih sankcija koje proizilaze iz povrede zakonskih normi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Matrax
Gost
Matrax

Ovim zakonom je nastavljenoOvim zakonom je nastavljeno sistemsko ugrožavanje osnovnih ljudskih prava kategorije ljudi nastanjenih u ovoj državi sa kategorijom stranca sa stalnim nastanjenjem. Isti su nastanjeni 1992. godine, ovdje završili osnovnu, srednju školu i fakultete i sve platili. To čini više od dvadeset godina neprekidnog boravka bez ikakvih prava, kao u Gulagu. To čak ide dotle da pojedine porodice… Više »

Send this to a friend