Ekonomija

Još se ne zna koliko je radnika obuhvaćeno izmjenama Zakona o PIO

Predstavnici Ministarstva su agenciji Mina-business kazali da takođe nije moguće procijeniti iznos potreban za sprovođenje usvojene dopune Zakona.

“Svakako je jasno da se radi o značajnim finansijskim sredstvima“, rekli su iz Ministarstva.

Izmjene Zakona o PIO, koje su nedavno stupile na snagu, omogućavaju penzionisanje po povlašćenim uslovima radnicima bivših državnih preduzeća koja su otišla u stečaj. Izmjena Zakona objavljena je u Službenom listu 10. marta.

Izmjenama je uveden novi član kojim je propisano da osiguranik kome je u preduzeću, u kojem je država imala vlasnički udio, prestao radni odnos zbog uvođenja stečaja, stiče pravo na starosnu penziju sa 30 godina staža za muškarce, odnosno 25 godina za žene.

Pravo na starosnu penziju u skladu sa ovim članom može se ostvariti do 1. jula ove godine.

“Nije moguće procijeniti broj potencijalnih osiguranika koji će biti obuhvaćeni usvojenom dopunom Zakona o PIO iz razloga što ovo Ministarstvo raspolaže, isključivo, sa podacima o osobama koje su usljed otvaranja stečaja ostala bez posla, a koja se trenutno nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje ZZZ“, objasnili su iz Ministarstva.

Izmjene zakona predložila je Partija udruženih penzionera i invalida, a podnosilac Skupštini bio je poslanik Demokratskog fronta DF, Janko Vučinić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
jamski strucnjak
Gost
jamski strucnjak

MISLIM DA CE SINDIKALCI
MISLIM DA CE SINDIKALCI BOKSITA NESTO IZMISLITI DA PREVARE RADNIKE I NE ZAVRSE PENZIJE

Anonimni
Gost
Anonimni

A kako ce znati kad imaju
A kako ce znati kad imaju onako smusenog direktora

Send this to a friend