Ekonomija

Juan rame uz rame sa dolarom i futnom

MMF je objavio da je juan “ispunio sve postojeće kriterijume” da se pridruži američkom dolaru, euru, japanskom jenu i britanskoj funti, kao jedna od valuta koje se koriste za posebna prava vučenja te globalne finansijske institucije, koja njenih 188 zemalja članica koriste kao standard u međunarodnoj trgovini.

Od čega se sastoji ta virtuelna “korpa”?

U korpi je trenutno 41,9 odsto dolar, 37,4 odsto euro, 11,3 odsto funta i 9,4 odsto jen. Juan se neće pridružiti do oktobra 2016. i trabalo bi da ima udio od 10,92 odsto. Prema novoj formuli udio eura će pasti na 30,93, funta i jen će isto tako imati manju težinu dok će dolar ostati na istoj visini .

Šefica MMF-a Kristine Lagarde, koja je i prije predlagala taj potez, ocijenila je će ovaj potez biti potpora rastu i stabilnosti Kine i globalne ekonomije.

Udio pojedinih valuta u “korpi” određuje se prema relativnoj važnosti te valute u međunarodnoj trgovini i finansijama. Taj odnos određuje MMF svakih pet godina.

Kina je druga najveća svjetska ekonomija. Trgovci valutama i ekonomisti kažu da ovaj potez treba da podstakne vladu u Pekingu da ispuni obećanja o “slobodnoj trgovini” juana i otvaranju svog finansijskog sistema.

Odluka MMF-a stupa na snagu u oktobru 2016. godine, navodi AP.

 

Send this to a friend