Ekonomija

Kako je Tim Kuk neobičnim potezom spasao akcije Applea

Kompanija je na početku trgovanja na Nasdaku izgubila 13 odsto vrijednosti, kao i sve ostale američke kompanije koje su jače izložene kineskom tržištu. Do podne, akcija je počela da se oporavlja i porasla je 0,6 odsto na 106.36 dolara , što inače ne bi bio poseban rezultat, ali u ludom danu kakav je bio juče, dokazano je povjerenje investitora u Apple. 

S obzirom na nivo straha ulagača na američkom tržištu od situacije u Kini, Apple je kao kompanija kojoj je Kina drugo najveće tržište iza Sjedinjenih Američkih Država mogao da doživi katastrofu na berzi . 

Priča se da je to spriječio lično glavni izvršni direktor Tim Kuk koji je voditelju vijesti na finansijskom TV kanalu CNBC Džimu Crameru, poslao mail sa brojkama o snažnom rastu Apple-a u Kini. Kuk je naime ocijenio da će rast u Kini ostati dobar, uprkos bojazni da će doći do usporavanja te privrede na drugom mjestu u svijetu. 

“Smatram i dalje da Kina nudi dugoročno jedinstvene mogućnosti”, istakao je Kuk u mail.u upućenom TV stanici CNBC. 

Vrijednost akcije Apple-a opala je danas na Wall street-u u jednom trenutku na ispod 100 dolara po dionici, zbog zabrinutosti za rast u Kini, jednom od najvažnijih tržišta za tu firmu. 

Cijena akcije Apple-a se međutim kasnije oporavila i završila dan padom od 3,32 odsto, na 102, 25 dolara. Vrednost akcije bila je početkom ove godine 133 dolara, pa je kompanija imala najveću kapitalizaciju na berzi u globalnim razmjerama.

Send this to a friend