Ekonomija

Kaluđerović: DKP će ostati bez imovine, država bez potraživanja

On je u pismu koje je uputio Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću naveo da mu je Uprava za nekretnine dostavila dokumentaciju o zemljištu koje je predmet kupoprodaje između DKP-a kao prodavca i Zetagradnje kao kupca.

„Pored ostale dokumentacije, dostavljena mi je i potvrda od 12. maja kojom stečajni upravnik DKP-a potvrđuje da je Zetagradnja u cjelosti isplatila ugovorenu cijenu i da su, izmirenjem kupoprodajne cijene, ispunjeni uslovi za uknjižbu prava svojine u korist Zetagradnje, kao isključivog vlasnika svih nepokretnosti iz kupoprodajnog ugovora“, naveo je Kaluđerović, prenosi agencija Mina-business.

On je rekao da informacije koje je do sada dobijao od stečajnog upravnika DKP-a govore da je Zetagradnja kao kupac nepokretnosti, od ukupnog iznosa ugovorene cijene od 13,2 miliona eura, isplatila samo dio od oko sedam miliona eura. Preostali iznos cijene, kako je dodao, nije isplaćen, već je kupac očigledno oslobođen obaveze plaćanja punog iznosa cijene na osnovu priznavanja određenih troškova koje je učinila stečajna uprava DKP, a koji nemaju utemeljenje u pravnom poretku Crne Gore.

On je upozorio da će upisom nepokretnosti na Zetagradnju, DKP ostati bez imovine u aktivi, potraživanja države od oko 38 miliona eura ostaće nenaplaćena, obaveze prema zaposlenima će ostati neizmirene, a skoro 4,37 hiljada manjinskih akcionara koji su bili vlasnici 48,8 odsto imovine DKP-a biće obespravljeno.

„Ostaje nam i da pratimo da li će neko odgovarati zbog ogromne štete koja je nastupila za državu, zaposlene i manjinske akcionare DKP-a“, zaključio je Kaluđerović.

Send this to a friend