Ekonomija

Kamatne stope će i dalje padati, neke banke neće moći da isprate taj trend

kredit-nalichnyimi.jpg

On je u intervjuu Pobjedi kazao da može razumjeti građane koji žele niže kamatne stope, ali da oni moraju znati da stope zavise od niza faktora na koje banka ne može uticati, kao što su kreditni rejting zemlje i stepen rizika.

“Moramo govoriti o činjenicama, a činjenica je da danas kamatne stope na kredite konstantno padaju zbog velike konkurencije među bankama u Crnoj Gori. U zavisnosti zakoju banku se odlučite, možete dobiti i vrlo atraktivne kamatne stope na štednju. Tačno je da klijenti, osim atraktivnih kamatnih stopa, takođe očekuju dobru uslugu, alternativne kanale prodaje i brzu obradu njihovih zahtjeva”, kazao je Schoen.

On je ocijenio da će, osim nastavka trenda opadanja kamatnih stopa, i potreba za dodatnim ulaganjima u digitalne tehnologije dovesti neke banke u situaciju da ne mogu da isprate taj trend.

Schoen je najavio da će među promjenama, koje su planirane u ovoj godini, jedan od ključnih projekata ribrendiranje Hypo banke i grupe.

“U sklopu projekta, nećemo promijeniti samo ime i logo, već će to biti i snažan signal našeg ukupnog napora da učinimo banku boljom”, rekao je Schoen.

U aprilu je deset godina kako je banka počela da posluje u Crnoj Gori.

Schoen je saopštio da je banka doživjela brzi rast u početnom periodu, nakon čega su uslijedile brojne turbulencije izazvane različitim razlozima, internim i eksternim.

“Trenutna tržišna pozicija banke i dalje oslikava tu šaroliku prošlost, a puno poslovnih inicijativa, koje su uvedene od kada su Advent International i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) preuzeli našu bankarsku grupu, nijesu još vidljive klijentima, ali sam siguran da ćemo pozitivno iznenaditi tržište ove godine”, dodao je Schoen.

On je naveo da će tri glavna stuba poslovanja banke biti snažan fokus na uvećanju naše klijentske baze, jednostavan portfolio proizvoda i efikasni procesi.

Globalni investicioni fond Advent i EBRD su, kako je ocijenio, ozbiljne međunarodne institucije s ambicijom da stvore jedinstvenu bankarsku grupaciju na Zapadnom Balkanu.

“Da bi to ostvarili, novi vlasnici su pokrenuli program unaprijeđenja efikasnosti. Hypo je jedina finansijska grupa okrenuta isključivo tržištima i klijentima u region”, naveo je Schoen.

On je saopštio da su planovi za nove plasmane vrlo ambiciozni u svim segmentima.

“Za razliku od prethodnih perioda,imamo odgovarajuće instrumente u našim rukama i odgovarajuću spremnost za preuzimanje rizika da bismo ih ostvarili. Rezultati za prvi kvartal ove godine su vrlo obećavajući, ali težimo konstantnom poboljšanju poslovanja da bi se ovaj trend nastavio”, kazao je Schoen.

Komentarišući Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure i to što je banka podnijela inicijativu za ispitivanje njegove ustavnosti, Schoen je kazao da radije ne bi komentarisao sudsku proceduru koja je u toku.

“Ono što mogu reći je da smo primijenili pomenuti zakon, ali smatramo da je retroaktivno mijenjanje postojećih ugovora problematično u pravnom smislu, s obzirom da je to suprotno međunarodnom pravu. Uprkos jednokratnim negativnim efektima koje je to imalo na naš prošlogodišnji rezultat, naša banka ima dobru kapitalnu osnovu, stabilna je i sigurna”, rekao je Schoen.

Kometarišući odustajanje banke od učešća u projektu Hiljadu plus stanova, Schoen je naveo da je to u osnovi dobar projekat, ali da njegova postavka ne odgovara trenutnim procesima i strategiji banke.

“U poslovanju sa građanima morate biti brzi i jednostavni, tako da ćemo ubuduće nudity proizvode koji se mogu dobiti u kratkom roku. Što se tiče stambenog kredita, koji je možda najkompleksniji proizvod, imaćemo vrlo atraktivnu ponudu uskoro”, zaključio je Schoen.

Send this to a friend