Ekonomija

Kapa: Preduslov smanjiti razlike u stepenu razvoja infrastrukture

U organizaciji Centralne evropske inicijative i Evropske komisije – Generalnog  direktorata za proširenje i susjedsku politiku DG NEAR u Trstu je održana Konferencija “Uloga Evropske unije u zemljama Zapadnog Balkana. Doprinos transporta procesu proširenja“.

Fokus konferencije bio je na težnji regiona ka jačanju povezanosti transportnog sistema u skladu sa cjelokupnom startegijom proširenja Evropske unije kao i Instrumenta pretpristupne podrške IPA kao finansijske i tehničke podrške koja je dostupna zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima iz regiona Zapadnog Balkana.

Konferenciji je ispred Ministarstva saobraćaja i pomorstva u Vladi Crne Gore prisustvovala  šef odjeljenja za evropske integracije i Visoki programski službenik za IPA fondove Danijela Kapa.

Saobraćajna infrastruktura u razvoju društva i cjelokupne privrede predstavlja nesumnjivo ključan faktor i kao takva zahtijeva neophodne preduslove: bezbjednost, konkurentnost, ekonomičnost, ekološki prihvatljive vidove saobraćaja i efikasno integrisani saobraćajni sistem. Instrument za pretpristupnu podršku koji je dostupan Crnoj Gori i sektoru saobraćaja doprinosi realizaciji važnih infrastrukturnih projekata u skladu sa Strategijom razvoja saobraćaja i harmonizaciji s pravnom tekovinom EU“, ocijenila je ona.

Skup u Trstu je okupio predstavnike Ministarstava transporta Slovenije, Italije, Bosne i Hercegovine, DG NEAR-a, SEETO-a kao i predstavnike za Strategiju EU Jadransko-jonskog regiona EUSAIR i Strategije za Dunavski region EUSDR.

Centralna evropska inicijativa CEI osnovana je 1989. godine kao regionalni međuvladin forum posvećen podršci evropskih integracija i spona između makro regiona. 

Čine je 18 zemalja članica od kojih su 10 države članice Evropske unije i osam država koje nijesu članice, među kojima je i Crna Gora.

Send this to a friend