Ekonomija

“Kapovci” sjutra ulaze u Skupštinu, prave se spiskovi onih koji idu do kraja

“Poslanik Janko Vučinić će sjutra na Skupštini da pozove sve narodne poslanike, a posebno one koji su glasali za donošenje naših zakona, da pozovu penzionere da uđu u parlament do realizacije naših zahtjeva. Prihvatili smo poziv Vučinića i podržali to. Sjutra ćemo vidjeti kako će se stvari odvijati i kako će ići. Sigurno ćemo na poziv poslanika i Vučinića najvjerovatnije imati mogućnosti da uđemo- dio ljudi, ili bar neko. Ako odluče da nas pozovu u jednom određenom broju, mi ćemo u određenom broju i ući, ostali će biti na Bulevaru“, kazao nam je Raković.

Bivši radnici Kombinata aluminijuma koji zahtijevaju isplatu 5,45 miliona eura otpremnina, najavili su veći stepen radikalizacije ukoliko Vlada ne riješi njihov problem, a za sve krive premijera Mila Đukanović. 

“Đukanović nas gura u sve veće naboje i nervozu. Trebalo bi Đukanovića pitati o čemu se radi ovdje. Direktno ko nas konfrotira to je Đukanović, ne realizujući ove zakone, držeći se sa strane, čekajući da dođe do onoga što se zove neželjena rabota. Mi imamo informaciju Tarzana Miloševića koji nas na tri sastanka ubjeđuje da Đukanović nema ništa protiv relizacije naših zahtjeva”, tvrdi Raković.

To što im se ni na današnjem protestu niko iz Vlade nije obratio, naljutilo je štrajkače.

“S obzirom na današnje nejavljanje od strane Vlade, što prevazilazi svaku granicu neozbiljnosti, ljudi su odlučili da prave spiskove za onaj dio svijeta koji će da ide do kraja, po cijeni svog života”, kazao nam je Raković.

Radnici su danas tokom dana šest časova blokirali dvije glavne raskrsnice u centru Podgorice.

“Izvinjavamo se svi građanima Crne Gore. Ovo je nešto o čemu ne odlučujemo mi, nego premijer Milo Đukanović. Milo Đukanović je taj koji odlučuje o dužini, stepenu radikalizacije i svemu”, poručuje Raković. 

Penzioneri KAP-a, koji su od kraja marta protestovali tražeći da im se isplate otpremnine shodno Zakonu o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a, koji su usljed stečaja preduzeća ostvarili pravo na penziju, proteste su privremeno prekinuli krajem jula. Oni su proteste prekinuli zbog inicijative koju je uputila grupa poslanika da se o njihovom problemu raspravlja na narednoj sjednici Vlade.

Skupština je zakon koji se odnosi na penzinere KAP-a usvojila u julu prošle godine kao lex specialis. Penzioneri su prvobitno protestovali ispred zgrade Ministarstva finansija, da bi od početka maja blokirali podgorički bulevar Svetog Petra Cetinjskog.

Za isplatu 420 penzionera KAP-a potrebno je 5,45 miliona eura.

Send this to a friend