Ekonomija

Kavarić: Država se ponašala kao savjestan vlasnik KAP-a

On je saopštio da ga je tim pravnih savjetnika sinoć obavijestio da je Crna Gora pobijedila u arbitražnom sporu koji je CEAC pokrenuo protiv države.

„Spor se odnosio na njihove navode o eventualnom ne fer tretmanu CEAC-a kao investitora. Taj zahtjev je odbačen, odnosno tribunal se proglasio nenadležnim i sa tog aspekta mogu da budem samo zadovoljan“, rekao je Kavarić novinarima nakon sjednice Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

On je kazao da mu je drago što može da konstatuje da je tribunal prepoznao ono što je Crna Gora od samog početka tvrdila.

„To se odnosi na to da se država u svim procesima u kojima imamo arbitraže ponašala kao savjestan vlasnik i da nam je namjera da to na sudu i dokažemo“, poručio je Kavarić.

Proglašavanjem arbitražnog tribunala ICSID u Parizu nenadležnim, investiciono arbitražni postupak između CEAC-a i Crne Gore je okončan.

ICSID je, u dijelu postupka koji je bio posvećen isključivo razmatranju pitanja nadležnosti, ustanovio da CEAC ne posjeduje sjedište na teritoriji Kipra i da, samim tim, ne predstavlja stranog investitora u skladu sa uslovima primjenljivog međunarodnog sporazuma o zaštiti stranih investicija.

Arbitražni tribunal je, imajući u vidu sve okolnosti slučaja i činjenicu da je CEAC pokrenuo postupak u kojem nije mogao da dokaže ni da posjeduje odgovarajuće kvalifikacije, odlučio da troškove postupka i pravnog zastupanja u iznosu od oko 900 hiljada EUR u potpunosti snosi ta kompanija.

CEAC je arbitražni postupak pokrenuo u martu 2014. godine na osnovu bilateralnog sporazuma o zaštiti stranih ulaganja između Kipra i Crne Gore.

Kavarić je, na pitanje kada će biti potpisan ugovor sa Škodom Prahom u vezi izgradnje drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja, odgovorio da ugovor potpisuje Elektroprivreda (EPCG) i da im je iz te kompanije saopšteno da se proces nalazi u finalnoj fazi, odnosno da se samo dogovara posljednji nivo detalja.

„Vladi je, kao akcionaru u EPCG, od krucijalnog značaja da imamo studije koje potvrđuju isplativost izgradnje drugog bloka TE. Ohrabrujemo naše kolege u EPCG što prije da donesu odluku kojom se ovaj projekat realizuje, odnosno ponude je nama kao akcionarima na glasanje. Očekujemo da će se to desiti jako brzo“, dodao je Kavarić.

Kada je u pitanju cijena koja je dogovorena sa Škodom Prahom, Kavarić je saopštio da se to, kao i svi tehnički detalji koji se odnose na ugovor, mogu dobiti iz EPCG.

„Mi se u ovoj situaciji ponašamo kao akcionar EPCG koji će na Skupštini donijeti odluke koje Bord direktora predloži“, objasnio je Kavarić.

Na pitanje da li će Ministarstvo ekonomije dati nalog, kako bi Ministarstvo finansija moglo da isplati radnike Kombinata aluminijum (KAP), koji protestuju tražeći isplatu otpremina, Kavarić je odgorio da resor na čijem je čelu tu nema nikakvih ovlašćenja.

„Mi smo se izjašnjavali u situacijama kada smo bili pitani. Još jednom pozivam sve one koji misle da se zakon može sprovesti da dostave nalog na trezoru Ministarstva finansija sa preciznim pozivom na članove zakona i socijalnog programa, kako bi se to realizovalo“, zaključio je Kavarić.

Penzioneri KAP-a protestuju od kraja marta, tražeći da im se isplate otpremnine shodno Zakonom o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a, koji su, usljed stečaja preduzeća ostvarili pravo na penziju koji je usvojila Skupština u julu prošle godine kao lex specialis. Penzioneri su prvobitno protestovali ispred zgrade Ministarstva finansija, da bi od početka maja blokirali podgorički bulevar Svetog Petra Cetinjskog.

Ministar finansija, Raško Konjević, ranije je saopštio da sredstva ne mogu biti isplaćena dok se ne dostave spiskovi sa imenima radnika, dok su iz Ministarstva ekonomije saopštili da nijesu zaduženi za realizaciju Zakona, kao ni za pravljenje spiskova i dostavljanje istih bilo kom organu.

Send this to a friend