Ekonomija

Kavarić: Indikativno da se već treći put dešava eksplozija u Tari

Eksplozija koja se dogodila u mojkovačkoj fabrici Tara u nedjelju treća je u posljednjih godinu i po. Prva se dogodila u februaru prošle godine i tada je povrijeđena Gordana Bošković.

Druga je bila 24. oktobra, kada je povrijeđeno šest radnika. Kako su nam nezvanićno kazali radnici fabrike, takvih nesreća do dolaska švajcarskog investitora nije bilo.

“To je jedan nesrećan događaj i ne bih ga koristio ni za kakvu procjenu nekih generalnih stavova po pitanju investitora ili investicije. Jednostavno desila se nesreća i nadležni organi treba da utvrde čija je odgovornost za takvu vrstu nesreće i naravno da snose posljedice za sve ono što se desilo. I jeste indikativno i zahtijeva dodatnu pažnju fakat da se to dešava treći put zaredom”, navodi Kavarić.

Predsjednik USSCG-a Srđa Keković smatra da jeste indikativno da se te stvari dešavaju nakon dolaska novog investitora.

“Potrebno je da se provjeri da li je slučajnost ili je to stvar nekih drugih elemenata koji utiču da se to ponavlja tri puta, to je nedopustivo i mora hitno da se reaguje”, ocijenio je Keković.

On kaže da je oblast zaštite na radu u Crnoj Gori veoma zapostavljena i podsjeća da smo takve slučajeve imali i u Željezari.

“Često je to posljedica zamora ljudi koje tjeraju da rade prekovremeno. Kod nas je prekovremeni rad postao pravilo i na tu se činjenicu više niko ne osvrće. Generalno imamo i mali broj inspektora zaštite na radu, osim toga nemamo taj trend u državi da želimo da tu oblast zaštite na radu podignemo na onaj nivo koji je potreban”, istakao je Keković.

U osnovnom tužilaštvu u Bijelom Polju su, kako pišu mediji, nastavljeni informativni razgovori sa predstavnicima uprave fabrike kao i sa oštećenim radnicima i njihovim kolegama. Osim policije i tužilaštva, juče je u fabriku ušla inspekcija rada kako bi utvrdila jesu li radnici imali adekvatnu zaštitu.

I poslanik DF-a Janko Vučinić je najavio da će zatražiti hitno kontrolno saslušanje nadležnih zbog nesreće. Vučinić koji je član Odbora za rad i socijalno staranje, smatra da je neophodno saslušati predstavnike ministarstava rada i socijalnog staranja i ekonomije, glavnog inspektora rada i zaštite na radu i vrhovnog državnog tužioca, kako bi se ispitale sve okolnosti koje su pruzrokovale nesreću.

Predsjednik odbora Zoran Jelić iz DPS-a kaže da je zahtjev Vučinića legitiman i o njemu će se odlučivati kada bude prošao neophodnu proceduru.

“Zaista je zabrinjavajuće da se takve nesreće ponavljaju. Ono što treba dopustiti jeste da Ministarstvo rada i socijalnog staranja koje je već oformilo komisiju zajedno sa inspekcijom rada da odrade svoj dio posla. Takođe i tužilaštvo se uključilo u ovaj dio posla i svakako nadležni državni organi treba da odrade svoj dio posla i da se vidi zašto je došlo do ovakve eksplozije”, objašnjava Jelić.

Nakon eksplozije u oktobru, utvrđeno je da rukovodilac jedne od laboratorija u kojoj je došlo do eksplozije nije imao ljekarsko uvjerenje da je sposoban da obavlja te zadatke i mojkovačka kompanija je kažnjena sa 500 eura, a direktor je platio kaznu od svega 30 eura.

Srđa Keković kaže da je očito da institucije sistema nijesu posvećene toj priči.

“U smislu da žele da tim kaznama na pravi način natjeraju poslodavce koji su društveno neodgovorni da preventivno djeluju. Ništa nema skuplje od ljudskog života i to su smiješno male kazne”, zaključuje Keković.

Inače, u mojkovačkoj fabrici oružja proizvode se pištolji, puške, piropatroni svih tipova,i brojna druga sredstva specijalne namjene koja koriste policijske i vojne snage.

Send this to a friend