Ekonomija

Kavarić: Konkretna interesovanja za ulaganja u sjevernom regionu

Preko 80 predstavnika investitora, privrednih udruženja i diplomatskog kora iz čitavog svijeta bilo je u prilici da se upozna sa investicionim potencijalima biznis zona “Rudeš“ u Beranama, “Nedakusi“ u Bijelom Polju, “Bakovići“ u Kolašinu, “Babića Polje“ u Mojkovcu i biznis zone “Nikšić“ u Nikšiću.

Kavarić je potencijalne investitore još jednom podsjetio da se, poslije prvog Javnog poziva za podsticanje direktnih stranih investicija, koji je, po riječima ministra, protekao vrlo uspješno, do kraja godine priprema i drugi konkurs.

“Na bazi onoga što je prepoznato kao inicijativa investitora sa Sjevera, očekujemo da ćemo ići ka daljem snižavanju minimalnih kriterijuma u smislu minimalnih investicija i minimalnog broja zaposlenih kako bi se izašlo u susret onome što su tržišni zahtjevi opština iz sjevernog regiona“, naglasio je Kavarić.

Predsjednik Opštine Mojkovac Dejan Medojević smatra da su, kao opština, dali izuzetno povoljne uslove za ulaganja. 

“Spremni smo za dogovor sa potencijalnim investitorima i ono što posebno mogu da pohvalim i da podržim jeste Uredba Vlade Crne Gore, odnosno Ministarstva ekonomije za podršku potencijalnim investitorima koji se odluče da investiraju kako u biznis zonu “Babića Polje“ tako i u ostalim opštinama na Sjeveru Crne Gore. Smatram da je ovo odličan način da se prezentuje ono što opštine sjevera nude, posebno naša opština. Potrudićemo se da sve zainteresovane investitore zadržimo u Mojkovcu, da im prezentujemo uslove koje mogu dobiti za investiranje u našoj opštini a sve to znači i zapošljavanje, otvaranje novih radnih mjesta i samim tim, zaustavaljanje depopulacije sa prostora sjevera Crne Gore“, naglasio je Medojević.

Da je pravo vrijeme da se ulaže u sjever Crne Gore kako bi valoriziovao potencijal koji taj region ima smatra i prvi čovjek Opštine Berane Dragoslav Šćekić. 

“Radi se o jednoj jako značajnoj stvari u ovom momentu, poslije dugo vremena dovesti jedan broj investitora koji bi mogli da ulažu u sjever Crne Gore je jako pozitivna stvar. Jako je značajno što je Vlada, odnosno Ministarstvo ekonomije, prepoznalo da je potrebno konačno se uputiti prema sjeveru i uložiti sve moguće kapacitete kako bi sjever dobio svoje mjesto koje zaslužuje u državi i valorizovao svoje potencijale koje ima“, naglasio je Šćekić uz očekivanja da će investiciona konferencija s obzirom da se radi o prisustvu značajnih investitora rezultirati konkretnim interesovanjima i ulaganja u sjever Crne Gore. 

Opština Berane je već formirala biznis centar u okviru svoje biznis zone koji je u partnerskoj organizaciji sa još četiri opštine – Bijelo Polje, Andrijevica i Plav i Rožaje.  

“Biznis centar u Beranama pomaže svim novim investitorima i samim građanima koji hoće da se bave preduzetništvom da dobiju pune i prave informacije i pomoć u tom prvom periodu kako bi ušli u realizaciju određenog projekta. U prvoj godini je svima omogućeno da koriste besplatno taj prostor uz besplatne usluge, pravne, računovodstvene i sve one koje mogu da pomognu da zaživi određeni projekat“, zaključio je predsjednik Opštine Berane. 

Dvodnevna Međunarodna konferencija „Investicione politike i potencijali u Crnoj Gori“ koja je održana u Podgorici i Kolašinu u organizaciji Ministarstva ekonomije i UNDP-a, okupila je veliki broj investitora među kojima su investitori iz Italije, Maroka Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske, Poljske, Ukrajine, Libije…

Send this to a friend