Ekonomija

Kavarić na Sarajevo Biznis Forumu: Zemlje regiona da budu partneri

“U svijetu ne postoji zemlja koja je sama sebi dovoljna, a to je posebno izraženo kada govorimo o malim zemljama, kakve su u našem regionu. Imamo usporavanje ekonomske atkivnosti i smanjenje globalne potražnje, zato je značajno da radimo na poboljšanju konkurentnosti. Jedni druge moramo da posmatramo kao partnere na globalnom tržištu, a ne kao protivnike na domaćem tržištu”, kazao je Kavarić, prenosi Anadolija.

On je naglasio da sve zemlje u regionu, da bi bile ekonomski rastuće, moraju da budu otvorene i da rade na poboljšanju biznis ambijenta i investiranju u infrastrukturu.

“U Crnoj Gori smo uradili puno toga na biznis ambijentu, imamo investitore iz preko 90 zemalja svijeta. Puno smo investirali u mrežu sporazuma o slobodnoj trgovini, imamo takve sporazume sa EU, zemljama EFTA i CEFTA, te sa Ukrajinom, Rusijom i Turskom. Svi zajedno osnovne izazove imamo u razvoju infrastrukture”, dodao je ministar ekonomije.

U Sarajevu je danas počela sedma međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum, koji je ove godine obogaćen saradnjom sa biznis forumom Kina +16 zemalja srednje i Jugoistočne Evrope.

SBF je platforma za regionalnu saradnju i zajedničko predstavljanje potencijala regije Jugoistočne Evrope uticajnim biznis i političkim liderima iz cijelog svijeta.

Učesnici i panelisti razmijeniće iskustva i perspektive o šest tema u okviru regiona-poljoprivrede, energije, infrastrukture i građevinarstva, turizma i edukacije, te perspektivama saradnje sa Kinom i Dubaijem.

Organizatori SBF-a, BBI banka i Vijeće ministara BiH, najavili su učešće eminentnih regionalnih i svjetskih lidera i privrednika.

Drugi dan SBF-a održaće se u konferencijskoj sali hotela Terme na Ilidži. Svjetski eksperti, predstavnici nekih od najznačajnijih regionalnih i svjetskih kompanija i investitora iz oblasti energije, poljoprivrede, turizma, edukacije, pokušaće da pronađu zajedničku strategiju za razvoj tih oblasti u Jugoistočnoj Evropi.

Paralelno sa održavanjem panela biće upriličeno održavanje bilateralnih poslovnih sastanaka domaćih/regionalnih kompanija sa potencijalnim investitorima iz cijelog svijeta.

Ove godine, SBF će prvog dana dodijeliti Sarajevo Business Bridge nagrade najboljim preduzetnicima u regionu, a drugog dana foruma će dodijeliti nagrade za najbolje studentske biznis planove.

Send this to a friend