Ekonomija

Keković: Nadzor MOR-a je važan za sve koji se bave sindikalizmom

Kako je kazao, predstavljena su im dva komiteta koji prate primjenu preporuka i konvencija MOR-a, ali i slobodu udruživanja, poručivši da u Crnoj Gori postoji problem kada je u pitanju antisindikalna diskriminacija prema sindikalnim aktivistima.

“Posljednji takav je slučaj predsjednika Sindikata Kombinata aluminijuma KAP Sandre Obradović, koja je zbog sindikalnog aktivizma ostala bez posla. Mi smo pokrenuli mehanizam podnošenja žalbe preko Međunarodne konfederacije sindikata”, rekao je Keković.

Kako je kazao predstavnik Saveza sindikata Branko Vujisić, ta radnička organizacija uveliko sprovodi reforme, prenosi Mina business. 

“Ovakvi seminari će itekako koristiti našem daljem radu i treba ih što češće organizovati. Koristićemo mehanizme koje nam pruža MOR kada su u pitanju problemi sa kojima se suočava SSCG”, dodao je on. 

Prema njegovim riječima, konvencije MOR-a poštuju se u jednom dijelu, ali bilo je i nekih problema.

“U SSCG se nadamo da će to biti ispravljeno i da će konvencije koje su potpisane biti ispoštovane”, nada se Vujisić. 

Prema riječima predstavnika MOR-a Ovidiu Jurca, veoma je važno da se grade kapaciteti svih članica za bolju upotrebu procedura i pravila.

“U mnogo slučajeva vidimo u različitim državama, kao i u Crnoj Gori, da postoje neke praznine u tim kapacitetima članica da iskoriste te mehanizme”, rekao je Jurca, ističući da su procedure veoma važne za dinamične, efikasna i bilateralne veze između MOR-a i njenih članica.

 

Send this to a friend