Ekonomija

Kina najveći svjetski proizvođač energije iz vjetra

Kina je instalirala gotovo polovinu od ukupno 63 gigavata GW novih vjetroturbina izgrađenih u prošloj godini, tako da sada posjeduje oko trećine ukupne svjetske instalirane snage vjetroelektrana, navodi se u izvještaju GWEC-a.

To je gotovo duplo veći procenat od onog koji imaju Sjedinjene Američke Države SAD, 17 odsto, i tri puta veći od Njemačke, deset odsto, koja ima najveće kapacitete, prenosi Biznis.ba.

Ukupni kapaciteti vjetroenergije povećani su u prošloj godini na 432 GW, pošto su se države i kompanije okrenule energiji sa niskom emisijom ugljenika uoči međunarodnih pregovora u Parizu namijenjenih smanjenju emisije iz fosilnih goriva.

Kina nije jedino tržište u usponu koje je pokazalo ubrzan rast izgradnje vjetroelektrana. Indija danas nadilazi Španiju kao četvrto najveće tržište.

“Svjedoci smo da se otvaraju nova tržišta širom Afrike, Azije i Latinske Amerike, koja će postati tržišni lideri u narednoj deceniji”, kazao je generalni sekretar GWEC-a Steve Sawyer.

Peking očekuje da obnovljivi izvori energije, uključujući vjetar, sunce, nuklearne i vodne snage, čine 30 odsto ukupnog energetskog miksa zemlje do 2020. godine. Nefosilne izvore energije će, međutim, i dalje nadmoćno ‘tući’ ugalj, s udjelom od 60 odsto.

Ipak, kako raste broj kineskih energetskih postojenja na vjetar i sunce, tako raste i procenat neiskorištenosti njihove instalisane snage, navodi se u izvještaju. Dio razloga leži u tome što je proizvodnja struje iz ovih izvora zavisna od vremenskih prilika, a i dalje ne postoje sistemi za skladištenje proizvedenog viška električne energije, kao i zbog rastućih kapaciteta u proizvodnji struje iz drugih izvora.

Send this to a friend