Ekonomija

Klijenti HAAB-a plaćaće dospjele rate kao na početku otplate kredita

Klijenti koji su podnijeli tužbu protiv banke, njih oko 120, sastali su se danas da bi, kako je saopšteno, raspravljali o novoj strategiji i jednoglasno donijeli odluku o plaćanju dospjele rate samo u iznosu koji je bio na početku otplate kredita, prenosi agencija MINA-business.

“Ovu odluku klijenti će slijediti dok nadležni državni organi ne riješe njihov problema. Razumijevanja radi, klijent banke koji je uzeo sporni kredit u iznosu od 120 hiljada na period od 20 godina, na početku otplate vraćao je ratu od oko hiljadu eura, a danas ta rata iznosi oko 1,8 hiljada“, tvrde CHF klijenti.

Centar za zaštitu potrošača CEZAP je nadležnim organima podnio predlog za rješenje problema stambenih kredita u eurima sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima. 

Kao rješenje se navodi da se kredit preračuna eure na dan zaključenja ugovora i da se obračuna kamata 100 odsto uvećana u odnosu na sadašnju, koja je 4,1 odsto, to jeste da kamata iznosi 8,2, koliko je bila u Hypo Alpe Adria banci za kredite u eurima u trenutku odobravanja kredita.

“Ovaj prijedlog podnijet je ministru finansija i zamjeniku ministra finansija, predsjedniku skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, predstavnicima odbora svih parlamentarnih stranaka, guverneru i viceguverneru Centralne banke i bankarskom ombudsmanu“, navedeno je u saopštenju.

CEZAP je 17. maja 2013. godine podnio tužbu podgoričkom Osnovnom sudu protiv HAAB, u ime oko 300 klijenata.

Predstavnici CEZAP-a tvrde da je HAAB od majke banke iz Austrije dobila eure koje je dala klijentima, kojima nijesu ponuđeni švajcarski franci. Švajcarski franak, kako su naveli, formalno nije ni ušao u Crnu Goru, a valutna klauzula je postala plod špekulativnog ponašanja HAAB. 

Iz HAAB su objasnili da je kamatna stopa po kojoj su odobravali namjenske stambene kredite u švajcarskim francima 2007. i 2008. godine bila ubjedljivo najpovoljnija na tržištu. 

Iz HAAB-a su kazali da su u svakom momentu postupali u skladu sa zakonom, poštujući sve stavke ugovora.

Banka je najavila da će klijentima, koji ne zaostaju u isplati mjesečnih iznosa duže od 90 dana, ukoliko prihvate konverziju u eure, ponuditi smanjenjenje kamatne marže za 15 odsto u odnosu na ugovoreni nivo, gdje bi se umjesto tromjesečnog Libora, sada na maržu dodavao tromjesečni Euribor.

Send this to a friend