Ekonomija

Knežević: Političare ne treba slušati jer nemaju sluha za biznismene

Knežević je učestvovao na panel diskusiji “Jedan region, jedna ekonomija – povezivanje regiona kroz ekonomske koridore”, u okviru Međunarodne investicione konferencije Sarajevo Business Forum, gdje je ukazao šta najviše smeta stranim investitorima kada dođu u Crnu Goru. 

„Prošle godine zamalo da izbije rat u Crnoj Gori oko radnih dozvola za sezonce. Zalažem se za lakše poslovanje stranih investitora budući da sam član „Samita 100“ i da radim u regionu. Ali dosta teško ide“, iskren je on. 

Kako ističe, ako dovedete investitora, onda druga politička opcija to koristi kao platformu da ga napada, za kupovinu političkih poena, prenosi televizija Atlas. 

“To nije dobro“, poručuje Knežević.    

Smatra da je nekadašnja Jugoslavija imala nešto pozitivno, a to su kadrovi koji i dan-danas nešto znače.

“Region pokušavaju danas da udruže strane kompanije, koje su dosad dolazile direktno u države bivše Jugoslavije, ne prepoznajući ih kroz region. Došli su Italijani u Crnu Goru, Arapi i Kinezi. Saudijska Arabija je u Bosni i hercegovini. Mi ipak nemamo zajedničko tržište koji bi trebalo da im predstavimo, kako bi se oni osjećali komotnije, jer ono ima i jezičku podlogu“, kaže predsjednik Atlas Grupe. 

Glavni cilj foruma bio je predstavljanje privrednih potencijala zemalja Jugoistočne Evrope uz mogućnosti saradnje s Kinom, kao privrednom silom. Delegaciju Kine ove godine na SBF-u činilo je 150 članov, a na forumu je ukazano da Kina cijeli region posmatra kao jedan ekonomski prostor. Prisustvo Kine u regionu je sve evidentnije, ali teško se može reći da su zemlje regiona spremne da uzmu ono što im se nudi. 

Iz Crne Gore na Forumu je učestvovao i ministar ekonomije Vladimir Kavarić, koji smatra da je ovaj događaj značajan za našu zemlju jer je globalan, a da je to pristup kojem teži Crna Gora.

“Oblasti u kojima je region konkurentan su prije svega turizam, poljoprivreda i energetika. Međutim, značajno je naglasiti, stvaranje adekvatnog ambijenta za bavljenje biznisom. Sjutra ćemo možda biti konkurentni u nekim industrijama za koje možda ne znamo ni da postoje. Suština je razvijanje dobrog poslovnog okruženja, a obaveza države je da napravi najbolji mogući okvir za različite vrste preduzetničke inicijative”, kaže Kavarić.

Sedmi Sarajevo Business Forum otvoren je juče pod sloganom “Perspektive Kine +16 zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope”, a zarvršava se danas. Međunarodna investicijska konferencija koju je organizovala BBI banka u saradnji sa Vijećem ministara BiH najveća je do sada po broju učesnika. Učestvuje više od 1.000 predstavnika iz preko 30 zemalja svijeta od Amerike do Malezije i Kine.

Send this to a friend