Ekonomija

Knežević: Sa Đukanovićem sam u dobrim odnosima

„Atlas grupa je kupila imovinu bivšeg Centra vojno-medicinskih ustanova „Meljine” i osnovala PZU bolnicu „Meljine”, pošto bolnica nije postojala kao pravno lice, odnosno kao bolnička ustanova, niti je imala licencu za rad. Upravo je to razlog zašto je predmet tenderske prodaje bila kupoprodaja nekretnina, uz određene uslove kojih smo se cijelo vrijeme pridržavali i poštovali ih“, naveo je on.

Knežević je istakao da prevashodno misli na osnivanje bolnice od strane Meljina kompleks, koje su u vlasništvu članica Konzorcijuma, dobijanje licence za rad, preuzimanje svih stalno zaposlenih u radni odnos, potpisivanje ugovora sa Fondom zdravstva Crne Gore o pružanju zdravstvenih usluga za sve građane sa teritorije Crne Gore.

„Ulaganjem u opremu i stručnim usavršavanjem kadrova poboljšali smo kvalitet zdravstvenih usluga, tako da po našim tumačenjima, a i po tumačenjima stranog ekspertskog tima koji smo angažovali, Atlas grupa ni jednim jedinim aktom nije doprinijela iniciranju raskida kupoprodajnog ugovora i pored toga što joj još uvijek nije predata u posjed sva imovina koja je bila predmet kupoprodaje. Dakle, ovo je jasno definisan odnos sa tačno utvrđenim obavezama obje strane potpisnice i potpuno su irelevantne bilo čije eventualne političke namjere ili odluke, ili nečija namjera da se obračuna sa mnom lično ili sa grupacijom na čijem sam čelu. Sa premijerom Milom Đukanovićem sam u dobrim odnosima i kada god se ukaže razlog ili potreba održavamo redovnu komunikaciju, kao što je bilo prošle nedjelje kada smo se i sastali“, naveo je Knežević odgovarajući na pitanje da li je tačno da više nije u dobrim odnosima sa premijerom.

Vlada je krajem oktobra pokrenula proceduru za raskid privatizacionog ugovora za bivšu vojnu bolnicu „Meljine”, koja je prodata Aglas grupi. Raskid ugovora je krajem aprila inicirala Skupština opštine Herceg Novi glasovima svih odbornika, pozivajući se na to da Knežević nije ispunio investicione obaveze, odnosno da je Atlas grupa uložila tri miliona, od predviđenih 119 miliona, dok je Savjet za privatizaciju konstatovao da je najveći problem to što je Atlas grupa podigla kredit od 11 miliona eura, za koji su pod hipoteku založeni objekti bolnice, što je suprotno ugovoru o privatizaciji.

Na dnevnom redu skupštine akcionara Montenegro ekspres grupe, koja je zakazana za 7. decembar, jeste i donošenje odluke o prodaji udjela u Montenegro ekspres travel agenciju.

Na pitanje šta je do sada urađeno u vezi sa isplatom malih akcionara, koji su prije više od godinu tražili isplatu svojih udjela iz zatvorenog investicionog fonda Atlas mont, Knežević je naglasio da se izmjena Zakona o investicionim fondovima desila u najtežem mogućem trenutku po crnogorsko tržište kapitala, ali i po svjetsko, kome su glavna karakteristika ogromna nelikvidnost i odsustvo investitora.

„I pored toga ispoštovali smo zahtjev svakog akcionara Otvorenog investicionog fonda i isplatili preko 11 miliona eura, a isplate vršimo i na dnevnom nivou. Ista situacija će biti i za zahtjeve tzv, nesaglasnih akcionara Zatvorenog investicionog fonda i svi njihovi zahtjevi će biti ispoštovani. U vezi sa tim, društvo koje upravlja fondom je u skladu sa zakonskim rješenjima preduzelo brojne aktivnosti čija realizacija ne ide željenom dinamikom, zbog već navedene likvidnosti crnogorskog tržišta kapitala. Ono što se sigurno neće desiti, jeste da ćemo interese 80 odsto akcionara fonda podrediti volji akcionarske manjine, bez obzira na pritiske i interese koji iza toga stoje“, istakao je Knežević.

Send this to a friend