Ekonomija

Kompanija “Mamula” u postupku registracije

 

 

 

“Registracijom kompanije “Mamula” stičemo jedan od preduslova da počnemo realizaciju prvih obaveza u restauraciji ostrva i tvrđave, u što će biti uloženo 15 miliona eura. Razvoj i renoviranje Mamule, fascinantne napuštene tvrđave istorijske vrijednosti, na ulazu u Bokokotorski zaliv, biće pažljivo planirani kako bi se sačuvao strukturalni integritet postojećih objekata, tokom obnavljanja i renoviranja u “boutique” hotel&spa visoke klase”, ističe Bećirović i prenosi uvjeravanja kompanije Oraskom Development Holding.

Program Oraskoma podrazumijeva uspostavljanje muzeja, 23 hotelske sobe sa recepcijom i spa, 4 ugostiteljska objekta, prodavnice, bazena, kluba za vodene sportove na nemotorni pogon i izgradnju kompletne infrastrukture.

“Pod nadzorom Uprave za zaštitu spomenika počeće izrada glavnog projekta koji mora biti završen u roku od šest mjeseci. Tokom tog procesa biće urađen i projekat konzervacije. Nadležni organi u roku od tri mjeseca treba da odgovore na zahtjev za odobrenje glavnog projekta. Tek tada se stiče uslov za građevinsku dozvolu. Od dana dobijanja građevinske dozvole, rok za završetak radova je 18 mjeseci”, objasnila je Bećirović.

Uspostavljanjem memorijalnog muzeja biće prepoznata i odata počast istorijskoj vrijednosti ostrva.

“Mi smo već završili sa tehničkim ispitivanjem i analizom trenutnog stanja utvrđenja Mamula. Cilj ispitivanja je bio da se prikupe i analiziraju svi dostupni podaci o tvrđavi Mamula još iz vremena austrougarske dominacije u Bokokotorskom zalivu. Materijal predstavlja sveobuhvatan pregled tvrđave, analizira vojne, tehničke, istorijske i arhitektonske aspekte fortifikacije, njeno stanje, kao i njene vrijednosti i značaj. To nam pomaže da u potpunosti razumijemo lokalitet i da tokom izrade glavnog projekta, maksimalno sačuvamo sve ove karakteristike”, navela je Bećirović.

Rekonstrukcija tvrđave i ostrva je planirana u skladu sa konzervatorskim uslovima i utvrđenim standardima  zaštite životne sredine. Destinacija će biti javna turistička atrakcija otvorena za sve i potpuno dostupna građanima Crne Gore i široj javnosti.

Podsjetimo da je  pred kraj prošle godine, tačnije 29. decembra, Skupština Crne Gore  dala “zeleno svjetlo” za ugovor o dugoročnom zakupu lokaliteta ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula, na period od 49 godina. Ugovor su deset mjeseci prije toga potpisali ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović i predsjednik Orascom Development Holdinga, Samih Saviris. Svemu je prethodio tender, koji je bio raspisan  6. decembra 2013. godine, na koji su ponude su dostavili Orascom i holandski Vos Investment, kao i duga polemika u javnosti oko načina valorizacije ostrva.

Švajcarska kompanija Orascom Development Holding sponzorisaće ove godine održavanje renomiranog opera festival “Operosa”, u Herceg Novom, i to posredstvom svojih kompanija u Crnoj Gori, Luštica Development i Mamula.

“Radi se o sponzorstvu veoma značajnog festivala, čime ćemo podržati status Herceg Novog kao grada kulture, jer želimo da se ova sredina razvija upravo u tom pravcu. Naša kompanija Luštica Development koja je odgovorna za razvoj projekta Luštica Bay, na tivatskom dijelu poluostrva Luštica, podržaće festival, a dio sredstava ćemo obezbijediti i kroz kompaniju Mamula”, kazala je PR savjetnica na projektu “Mamula”, Dragana Bećirović.

Send this to a friend