Ekonomija

Konatar: Vlada uskraćuje podršku djeci i roditeljima

Građanski pokret URA je inicirao prijedlog dopuna Zakona, kojim je predvidđeno da sva djeca u Crnoj Gori primaju dječiji dodatak, a da se postojeće naknade povećaju za djecu u stanju materijalnih i posebnih potreba.

“Zar nije osnovni zadatak Vlade da bude u službi građana i radi u interesu svih nas?! Očigledno da sa trenutnim premijerom Crne Gore i njegovim ministrima to nije slučaj, jer Vlada vrlo dobro vodi računa o premijerovim prijateljima i kumovima, tajkunima koji su bliski ministrima koji su pritom dužni milione eura neplaćenih poreza i koncesija državi, dok ih nije briga za djecu i roditelje u Crnoj Gori”, kazao je član Koordinacionog odbora za socijalnu politiku GP URA Miloš Konatar.

Vlada je odbila prijedlog da sva djeca u Crnoj Gori primaju dječji dodatak, iako su Zakonodavni odbor i Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje dali podršku prijedlogu. 

Građanski pokret URA poozvao je sve poslanike u Skupštini Crne Gore da omoguće povećanje postojećih naknada za dječiji dodatak i pruže priliku svoj djeci da primaju dječiji dodatak.

“Sada je sva odgovornost na poslanicima i očekujemo da se političke razlike, makar kada su djeca u pitanju, ostave po strani zbog budućnosti Crne Gore”, dodao je Konatar.

U URA-i su neprijatno iznenađeni mišljenjem Ministarstva rada i socijalnog staranja, koje potpisuje ministarka Zorica Kovačević, po kome nema osnova za povećanje trenutne visine dodatka za djecu u Crnoj Gori. 

“Javno pitamo ministarku Kovačević, da li trenutni iznosi dječijeg dodatka od 19 eura za djecu u stanju materijalnih potreba, do 31,80 eura mjesečno za djecu koja primaju invalidninu, više govore o neodgovornosti države, nego o odgovornoj socijalnoj politici i solidarnosti? Da li je ovo odgovorna i solidarna politika socijalne zaštite i brige o djeci i roditeljima u Crnoj Gori. Nije, ministarko Kovačević, Vi sa Vašom odlukom hoćete da uskratite podršku djeci i odbijete pomoć roditeljima prilikom podizanja djece”, kazao je Konatar.

Zabrinjavajuće je,s matra on, da ministarka Kovačević potpisuje mišljenje, po kome je normalno da samo troje djece u porodici (osim u izuzetnim slučajevima) imaju pravo da primaju dječji dodatak. 

“Zašto ograničavati broj djece u porodici koja imaju pravo na dječji dodatak!? Zar ćemo dozvoliti da i djeca budu predmet diskriminacije”, upitao je Konatar.

Za Građanski pokret URA je, dodaje on, neprihvatljivo odbijanje Vlade prijedlogu da sva djeca u Crnoj Gori primaju djeičji dodatak i da se povećaju naknade za one koji su materijalno i na drugi način ugroženi.

“Opet pozivamo Vladu Crne Gore da naplati poreski dug, drastično smanji broj službenih vozila, kao i broj službenih putovanja, i na taj način obezbjedi nedostajuća sredstva za djecu i roditelje kojima je neophodna podrška i kvalitetna socijalna zaštita. U Crnoj Gori vlast mora pokazati solidarnost i konačno početi da radi u interesu građana. Krajnje je vrijeme”, poručio je Konatar.

Send this to a friend