Ekonomija

Konjević ne da ni centa poreskim dužnicima

 

“Primijećeno je da nije vođeno računa da se iz budžeta plaćaju iznosi od nekoliko desetina pa i stotina hiljada eura pravnim licima koja državi duguje velike iznose poreskih obaveza i ta praksa će biti preispitana”,  saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva finansija.

Iz ovog Vladinog resora su objasnili da je ovlašćenje za plaćanja do 10 hiljada eura dato resornom generalnom direktoru.

“Za iznose iznad 10.000 eura naloge shodno Zakonu potpisuje ministar finansija”,  rečeno je Pobjedi u odgovoru na pitanje da li je tačna informacija da je ministar stopisao isplate preko 10.000 eura bez njegovog potpisa.

Iz ovog Vladinog resora kazali su da su isplate iz budžeta redovne i svakodnevne shodno dinamici priliva sredstava.

Na posljednjoj, odnosno aprilskoj „crnoj“ listi najvećih poreskih dužnika ukupno je 300 kompanija. Na spisku 100 najvećih dužnika poreza i doprinosa na zarade prednjači Montenegro erlajnz sa 12,4 miliona eura, potom Rudnik uglja 11,6 miliona, ,,Radoje Dakić“ devet, Željeznička infrastruktira 3,4, Željeznički prevoz 2,7, Plantaže 2,69, Tara procesion Mojkovac 1,7, Galenika Crna Gora 1,6, ,,Bjelasica Rada“ 1,5, Održavanje željezničkih voznih sredstava 1,4, Luka Bar 1,2 i Tehnoput 1,18 miliona eura. Još 87 kompanija ima dugove koji su pojedinačno manji od milion eura.

Najveći poreski dužnik po osnovu neplaćenog PDV-a, poreza na dobit, na promet nepokretnosti, koncesija i akciza, među 200 kompanija, je ,,Ave Marija Koljčević“ sa sedam miliona, slijedi Merkur sa 4,4 miliona, Vektra Montenegro 4,2, Tehnoput 2,8, ,,Vektra Jakić“ 2,5, ,,Džemo Bar“ 2,1 milion eura…

Nakon tematske sjednice Vlade, koja je sredinom aprila održana u Kolašinu, tadašnji ministar finansija Radoje Žugić je kazao da je poreski dug 194,8 miliona eura. Taj podatak je izazvao reakciju opozicije, koja je tražila objašnjenje gdje je nestalo 500, odnosno 300 miliona poreskog duga. Iz vlasti su tada objasnili da se do cifre došlo čišćenjem bilansa. Zugić je na konferenciji za medije tada istakao da ni taj iznos nije u cjelosti naplativ, ali da je konačno objektiviziran. Nakon detaljnije analize, kako je objasnio ministar, gledajući po kompanijama i opštinama, doći će se do elemenata za njegovu naplatu.

Predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović kazao je tada za Pobjedu da se poziva na 551,9 miliona eura duga na kraju 2014. što je i nalaz Državne revizorske institucije. Zoran Jelić (DPS) je tada rekao da je u pitanju čišćenje bilansa i da je 194,8 miliona eura naplativi dug. On je podsjetio da postoje tri kategorije duga naplativi, djelimično naplativi i nenaplativi i podsjetio da na dug idu kamate, što stvara lažnu sliku.

Nezavisnom poslaniku Mladenu Bojaniću je bilo nejasno po kojoj metodologiji su u Ministarstvu finansija došli do nepunih 200 miliona eura.

“Kako su krenuli, do izbora će Vlada izaći sa stavom da su poreski obveznici u pretplati”, ocijenio je tada Bojanić.

 

Send this to a friend