Ekonomija

Konjević predao inicijativu Ustavnom sudu o zakonu o PDV

On je kazao da su sporne izmjene Zakona o PDV-u koje su podnijeli kroz amandman poslanici Demokratske partije socijalista DPS, jer se uvodi različiti tretman hotela na osnovu broja zvjezdica, odnosno mjesta pružanja usluge.

“Hoteli sa najmanje četiri zvjezdice koji se nalaze u sjevernom regionu, odnosno hoteli sa najmanje pet zvjezdica u središnjem i primorskom regionu države podvrgnuti su nižoj PDV stopi“, rekao je Konjević na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, u PDV režimu registrovano je oko 2,3 hiljade poreskih obveznika za djelatnost ugostiteljstva, a da shodno tom članu izmjena i dopuna Zakona o PDV-u svega njih deset ili 15 će plaćati porez po sedam odsto umjesto 19 odsto.

“Ovakvim amandmanom se nagrađuju oni koji imaju više, a da se od onih koji imaju manje uzima još više. Moj motiv za podnošenje inicijative bio je da nemamo diskriminatorsku mjeru kojom imamo hotelijere prvog i drugog reda“, smatra Konjević.

On je rekao da vjeruje da će Ustavni sud što je moguće prije ocijeniti tu inicijativu i ukinuti tu mjeru, jer uvodi jedan princip koji nigdje nije na takav način definisan.

Prema riječima Konjevića, za ocjenu osnovanosti inicijative mjerodavne su odredbe Ustava koji u članu 17 kaže da su svi pred zakonom jednaki bez obzira na bilo kakvu posebnost ili lično svojstvo. 

“Za ocjenu ustavnosti mjerodavne su i odredbe zakona o ratifrikaciji sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju evropskih zajednica i njihovih država članica sa jedne strane i Crne Gore sa druge“, kazao je Konjević.

Mjerodavna su i, kako je dodao, pravila Suda pravde EU iz predmeta Komisija protiv Njemačke u pasusu u kojem se navodi da taj princip zabranjuje da se pružanje sličnih dobara i usluga među kojima postoji konkurencija tretira različito u PDV svrhe, pa stoga ta dobra i usluge moraju biti podrvgnute identičnoj poreskoj stopi.

Konjević je objasnio da su na osnovu Zakona o PDV-u sva preduzeća koja se bave ugostiteljstvom putem pružanja hotelskih usluga na identičan način podvrgnuta PDV obavezi. 

“Shodno načelima neutralnosti niža stopa PDV-a je u suprotnosti sa tim načelo sadržanim u Direktivama EU iz 2006. koje predstavljaju jedno od najvažnijih načela sistema PDV-a u EU, koji podrazumijeva da se za pružanje usluga te vrste među kojima postoji konkurencija ne smiju biti tretirane na različit način u PDV svrhe“, precizirao je Konjević.

On je kazao da bi jedino rješenje koje bi bilo u skladu sa principom neutralnosti da se sve usluge koje se pružaju u hotelima budu podvrgnute nižoj poreskoj stopi.

“Radi se o kršenju Ustava Crne Gore, Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Direktiva EU koje definišu režim, već i o klasičnoj diskriminaciji“, dodao je Konjević.

Sporni član o poreskim olakšicama bi se primjenjivao od 1. januara 2018. godine.

Konjević je, odgovarajući na pitanje da li će biti rebalansa, kazao da to zavisi od političke volje.

“Zbog Zakona o zarada u javnom sektoru i pogrešne procjene fiskalnog efekta u budžetu nedostaje 17 miliona eura, za implementaciju popularno nazvanog zakona o majkama 34 miliona, kao i za nekoliko anuiteta garancija koje će da prispiju do kraja godine, tako da je to okvir sredstava koji nedostaje“, rekao je Konjević.

On je naveo da su se sada opredijelili da ne idu na novo zaduženje, smatrajući da će kroz digitalnu dividendu koja će ovih dana biti realizovana prihodovati 50 miliona eura i pokušati da se na racionalan način ponašaju do kraja godine kako bi taj deficit bio što je moguće manji.

“Teško je danas razgovarati o javnim finansijama, a ne pomenuti poreski dug od 770 miliona eura, koji je gotov na nivou tekućeg budžeta ili četiri budžeta Fonda zdravstva. Od tih 770 miliona, institucija koja je trebalo to da radi sada kaže da je oko 230 miliona naplativo, a tih 500 miliona je otišlo u vjetar“, kazao je Konjević.

On je, odgovarajući na pitanje dokle se stiglo sa zakonom o reprogramu poreskog duga, naveo da je nacrt urađen u prvoj verziji, kao i da su u Ministarstvu finansija trenutno konsultacije, a nadaju se da će u narednih deset dana moći taj nacrt učiniti javnim.

Send this to a friend