Ekonomija

Korupcija u javnim nabavkama sveprisutna, ali teško dokaziva

Sastanku su prisustvovali i predstavnici radne grupe za izradu metodologije za rano otkrivanje koruptivnih radnji u javnim nabavkama.

“Učesnici su se složili da su sve faze postupka i sve nabavke velike vrijednosti  podložne korupciji, a poseban dio rasprave je bio posvećen problemima u sprovođenju javnih nabavki u zdravstvu”, kazala je Jovana Marović iz ove NVO. 

Ukazano je na slabe kapacitete Uprave za inspekcijske poslove koja kontroliše, po novim zakonskim rješenjima, i postupke i ugovore o javnim nabavkama.

“I ostale nadležne institucije u ovoj oblasti imaju slabe kapacitete, dok je kod naručilaca, po pravilu, zaposlen samo jedan službenik za javne nabavke. Manjak transparentnosti postoji zbog toga što portal javnih nabavki ne pruža pouzdane informacije, dok evidencija o naručiocima koji krše Zakon o javnim nabavkama nije javna. Moguće je, dalje, pratiti stanje u oblasti isključivo na godišnjem nivou, budući da se izvještaj o javnim nabavkama obavljuje krajem maja, a da indikatori rezultata i uticaja u Akcionom planu za poglavlje 23 nisu dobro definisani”, istakla je Marović.

Dodatan problem, kako je istaknuto, predstavlja nerealno planiranje, odnosno velika razlika između ugovorene i realizovane vrijednosti nabavki kod svih obveznika primjene Zakona, kao i učestale izmjene planova tokom jedne godine.

“Zajednički je konstatovano da je potrebno dalje raditi na jačanju kontrolne uloge Skupštine u ovoj oblasti. Iako je Skupština tokom prošle godine intenzivnije bavila javnim nabavkama i organizovala nekoliko saslušanja, njihovi efekti su slabo vidljivi u praksi”, naglasila je Marović. 

Send this to a friend