Ekonomija

Kovačević: HE na Morači krše propise EU

“Ne samo da se do sada se niko iz Ministarstva ekonomije nije pojavio sa jasnim ekonomskim indikatorima o isplativosti ovog projekta, nego se uporno i bezočno sprovodi politika svršenog čina, u netransparentnom procesu koji traje još od 2007 godine. U informaciji sa Vlade se navodi da se “uskoro očekuje dostavljanje tehničkih i komercijalnih ponuda od više potencijalnih investitora za izgradnju HE na Morači”.  Gdje se očekuje, kada, koji su kriterijumi ocjene – o tome građanstvo nema saznanja niti informaciju, ali ni o tome kako inovirani projekat HE na Morači uopšte izgleda (obzirom na društveno-moralno neutemeljeni sporazum o tajnosti podataka koji je EPCG potpisala sa Ministarstvom wkonomije)”, kazala je Kovačević.

Prema njenim riječima, Ministarstvo ekonomije otvoreno ignoriše dugogodišnje pozicije i stavove stručne javnosti, međunarodnih i domaćih organizacija civilnog društva i građana.

“Koji traže da se odustane od projekta izgradnje HE na Morači, ne vodeći računa da plan izgradnje HE na Morači krši preporuke i ekološke propise EU naročito Okvirne direktive o vodama, obzirom da prema članu 4.7. dalji razvoj hidroenergetskih objekata ne smije da ugrožava dobar ekološki status vodenih tijela, što je u slučaju rijeke Morače neizvodljivo, obzirom na izuzetne biodiverzitetske karakteristike kanjona i Skadarskog jezera. Obaveza je prenesena i u Zakon o vodama, što pitanje planiranja neodrživih HE objekata poput ovih na Morači, dovodi u zonu krivične odgovornosti”, tvrdi Kovačević.

Podsjeća da je u poslednjem izvještaju o napretku Crne Gore, Evropska komisija jasno navela da “Prilikom investiranja u hidroenergiju potrebno je osigurati da se procjena uticaja na životnu sredinu, zakonodavstvo o vodama i obaveze zaštite prirode poštuju, a posebno za zaštićena područja i područja od visoke prirodne vrijednosti koji mogu potencijalno postati dio NATURA 2000 mreže”.

“Plan HE na Morači je u direktnom sukobu sa ovim Zahtjevom, jer ne samo Skadarsko jezero nego i kanjon Morače ispunjava sve uslove da bude područje Natura 2000, o čemu postoje brojni naučni  radovi, zbog čega ćemo posebnu pažnju skrenuti tijelima Evropske komisije i Evropskog parlamenta u narednom periodu. Vlada treba da posluša glas organizacija civilnog društva, te da razumije i prihvati da je plan hidroelektrana na Morači društveno, ekonomski i sa aspekta životne sredine neprihvatljiv i da nećemo odustati u naporima da se ovaj plan ne spovede”, poručila je Kovačević

Send this to a friend