Ekonomija

Krapović: MBA ima interese u Budvi

 

Saopštenje Krapovića:

Ono što je više nego jasno je da je Predlog zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata loš dokument. To je dokument koji je trebalo da  obezbijedi okvir za pomirenje nagomilanih konflikata u prostoru, da stvori  ambijent u kojem će prolazak projekata kroz propisanu proceduru garantovati dobra rješenja, poštovanje propisa od strane svih, te održivi razvoj i prosperitet svima u Crnoj Gori. Umjesto toga, ovaj Predlog zakona multiplikuje problem i udara na privatnu svojinu, a neka od predviđenih rješenja su  isključivo u službi građevinskog lobija, interesnih grupa i klijentelističkih krugova u Crnoj Gori, i šire.

Svakako da je kod donošenja ovakvih, krucijalnih i strateških zakona je poželjno učešće svih relevantnih adresa u Crnoj Gori, pa tako i MBA, ali uz dužno uvažavanje privrednika i njihovih interesa, ovo se  prije svega i iznad svega tiče interesa države Crne Gore, tj. interesa svih njenih građana, a ne bilo koje druge interesne grupe. Gospoda iz MBA imaju samo riječi hvale za Predlog zakona, koji je, kako kažu, podsticaj investicijama i treba da rezultira još većim brojem izgrađenih objekata. Smatram da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma pripremilo loš zakon, jer na primorju već imamo preveliki broj objekata i sa tim se mora stati. Nakon toga, trebalo bi  napraviti ozbiljnu evaluaciju stanja i strategiju šta i kako dalje.

Preduslov da se tako nešto desi je ostavka ministra Gvozdenovića i potpuni  zaokret u pristupu prostornom planiranju u Crnoj Gori.

Na kraju, da ponovim – zakoni se donose  isključivo u skladu sa opštim interesom, interesom svih građana Crne Gore. U suprotnom, u pitanju je favorizovanje pojedinačnih interesa, aranžmana koji vode korupciji na najvišem nivou, gdje za posljedicu korupcije dobijete naručen Zakon ili Prostorni plan (primjer PPPNOB). Ovo sve ide „ruku pod ruku“ sa organizovanim kriminalom, što  je najveća opasnost sa kojom se moderna Crna Gora suočava.

Nadam se da će uvažene kolege iz opozicije ovu problematiku imati na umu, te da svi zajedno  nećemo dozvoliti da se u posljednjih 6 mjeseci mandata ove vlasti progura set zakona (Morsko Dobro, Izgradnja objekta i prostorno planiranje, PPPNOB, i dr.), koji bi ključne prostorne resurse Crne Gore na volšeban način predao u ruke ljudi bliskih samom vrhu DPS-a.

 

Send this to a friend