Ekonomija

Kujović: Temelj industrijskog razvoja biće gotov do decembra

Promjene koje se pripremaju u skladu su sa smjernicama industrijske politike EU, kazao je u intervjuu za Pobjedu Dragan Kujović, šef Radne grupe za poglavlje 20 (Preduzetništvo i industrijska politika) i pomoćnik ministra ekonomije.

“Poglavlje 20, koje je otvoreno među prvima -13. decembra 2013. godine, u dobroj mjeri je usaglašeno s pravnom tekovinom EU. Ocijenjeno je tada da je Crna Gora pripremila veliki broj programskih dokumenata od značaja za razvoj industrije i preduzetništva koji uzimaju u obzir načela EU. Čvrsto vjerujem da ćemo, uz dobar tempo kojim smo krenuli, postići da ovo bude i jedno od prvih poglavlja koje ćemo privremeno zatvoriti, čemu će u velikoj mjeri doprinijeti izrada dokumenta Industrijska politika Crne Gore i njena primjena kaže Kujović odgovarajući na pitanje dokle je Crna Gora stigla u ispunjavanju obaveza iz ovog poglavlja”, kazao je Kujović.

Prema njegovim riječima, neophodna su dalja unapređenja i prilagođavanja standarima EU u oblasti preduzetništva i industrijske politike.

“Promjene u oblasti malih i srednjih preduzeća će biti u skladu sa EU aktom o malim preduzećima u okviru deset definisanih indikatora sa posebnim akcentom na preporuke izvještaja koji će uslijediti za 2015. godinu. Ovo podrazumijeva dalje unapređenje poslovnog okruženja, podrške start up biznisu, pružanje savjetodavnih usluga, jačanje inovacija, konkurentnosti i izvoza, poboljšanje pristupa finansijama”, istakao je Kujović.

I pored činjenice da se intenzivno radi na poboljšanju poslovne klime za mala i srednja preduzeća, Kujović navodi da je stav preduzetnika da najveće barijere predstavljaju administrativne procedure, opštinski i državni porezi i takse, procedure za izdavanje dozvola, naplata potraživanja, nelikvidnost. 

“Omogućavanje jednošalterske registracije privrednih subjekata i elektronskog podnošenja zahtjeva i dokumentacije za registraciju on-line putem je posebno unaprijeđeno. Obezbijeđena je jedinstvena baza u kojoj je oko 530 različitih licenci. Omogućena je objedinjena naplata poreza na dohodak i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje i elektronsko plaćanje većeg broja poreza. Skraćeni su i rokovi za postupanje resornih organa za procedure za izdavanje građevinske dozvole po principu one stop shop-a, U toku su reforme u cilju smanjenja naknade za pružanje komunalnih usluga i eliminacije naknade za dobijanje urbanističko-tehničkih uslova od strane opštine. Pojednostavljeno je izvršenje ugovora i pravosnažnih sudskih presuda prelaskom u nadležnost javnih izvršitelja, čime je omogućenabrža naplata potraživanja. Nedavno je usvojena Uredba o podsticanju direktnih investicija”, rekao je on.

Ono što je od posebnog značaja za preduzetnike u dijelu poreske reforme koja će se sprovoditi u narednom periodu jeste, navodi Kujović, unapređenje fiskalnog okvira za razvoj biznisa i novih investicija, što treba da rezultira smanjenjem sive ekonomije i poreskih potraživanja.

“Nastaviće se i sa realizacijom mjera fiskalnog podsticaja u vidu poreza na dobit i dohodak za novoosnovane privredne subjekte u nerazvijenim opštinama i poreskih podsticaja kod zapošljavanja. Težiće se daljem pojednostavljivanju postupaka u oblasti plaćanja poreza, kroz stvaranje mogućnosti za elektronsko plaćanje većeg broja poreza. Predviđeno je i uvođenje fiskalnih preferencija za investicije u visoki turizam, prehrambenu industriju i kapitalne projekte u sektoru energetike. Podsticaji za ulagače podrazumijevaju pravo oslobođenja od plaćanja PDV-a, carine, komunalija, naknada i taksi, kako bi se ekonomski resursi valorizovali na najbolji način”, kazao je on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Anonimni
Gost
Anonimni

e ovo je strucnjak… sa
e ovo je strucnjak… sa ogromnim iskustvom i rezultatima u industriji…

xe xe
Gost
xe xe

xe xe
xe xe

naslednik
Gost
naslednik

temelje su postavili nasi
temelje su postavili nasi roditelji i ruse se ili prodaju stare fabrike nijedna nova se ne otvara radnici bili zasticeni poštovali se standardi…

Send this to a friend