Ekonomija

Labudović: Zbog privatizacije najviše ispaštaju doktori, stomatolozi i farmaceuti

Kako je istakla, tek svršeni, mladi stomatolozi mogu raditi samo u privatnim ordinacijama, za procenat koji je minimalan i koji jednom doktoru obezbjeđuje samo neki vid preživljavanja.

“Na kraju, jedan stomatolog, poslije godina truda, odricanja i dobijanja najcjenjenijeg zvanja vidi izlaz u bjekstvu iz svoje struke, što je žalosno. Na birou rada nalazi se veliki broj doktora što je neshvatljivo, s obzirom na to o kakvoj se profesiji zapravo radi. Zbog toga mladi doktori traže spas u bjekstvu u druge zemlje čiji je zdravstevni sistem na zavidnom nivou. Svakog dana nekoliko mladih stručnjaka konkuriše za posao u Švedskoj, Njemačkoj i Norveškoj. Naravno, tamo su prihvaćeni i vrednovani na pravi način, onako kako dolikuje tom pozivu. Prvo što dobijaju je poštovanje, zatim dobro radno mjesto zahvaljujući kojem stiču odlično iskustvo, imaju mogućnost napredovanja i na kraju su i plaćeni u pravom smislu te riječi”, navodi Labudovićeva. 

Prema njenim tvrdnjama, u Crnoj Gori je teško napredovati, imajući u vidu da se sve svodi na “tapkanje” u mjestu i puko preživljavanje, nevezano samo za zdravstvene profesije nego i za sve ostale.

“Ako uporedimo način rada, napredovanje i zaradu ovdje i u razvijenim državama vidimo da su razlike ogromne. Iz ove priče nam se nameće odgovor na pitanje zasto mladi doktori pohađaju ubrzane kurseve stranih jezika i idu iz Crne Gore. Zahvaljujući tome gubimo mlade talente, a pametni preduzetnici iz razvijenih zemalja ih pridobijaju. Žalosna je činjenica što imamo talente, a kao sistem nijesmo spremni da im obezbijedimo ono što im je potrebno, već dozvoljavamo da ih drugi koriste i adekvatno nagrade ili sa druge strane da propadaju”, zaključila je Labudović.

Ona je poručila da će se Demokratska Crna Gora boriti da se stanje u zemlji promijeni i da mladi doktori dobiju veće šanse za zaposlenje, razvijanje, napredovanje i zaradu. 

 

Send this to a friend