Ekonomija

Lako će se obezbijediti finansiranje drugog bloka TE Pljevlja

“EPCG je potpuno likvidna firma, koja na bankarskim računima ima više od 200 miliona eura, tako da može lako naći finansijska sredstva do 30 odsto, za izgradnju drugog bloka TE”, kazali su Pobjedi iz EPCG.

Ugovor o izgradnji drugog bloka TE Pljevlja, vrijedan 324 miliona eura, između Elektroprivrede i češke Škoda Praha, potpisan je u četvrtak, u Pljevljima. 

Prema ugovorenom, finansije se obezbjeđuju do 30 odsto iz sopstvenih sredstava investitora i do 85 odsto od finansijskih institucija koje treba da obezbijedi češka Škoda Praha. 

Predviđeno je da ukoliko se ne postigne sporazum sa finansijskim i osiguravajućim institucijama koje je obezbijedila i predložila Škoda Praha, investitor će preostali iznos do 85 odsto vrijednosti investicije finansirati iz sopstvenih sredstava ili kredita.

Iz EPCG je saopšteno da se, prema međunarodnim finansijskim standardima, tek nakon potpisivanja ugovora mogu finalizovati pregovori sa finansijskim institucijama o obezbjeđivanju kreditnih sredstava za gradnju drugog bloka TE.

“Odmah nakon potpisivanja ugovora održan je radni sastanak sa češkim finansijskim institucijama”, saopšteno je iz EPCG.

Premijer Milo Đukanović je, nakon potpisivanja ugovora, kazao da je EPCG danas jedan moćan sistem koji ima ozbiljan slobodni kapital deponovan u crnogorskog bankarskom sistemu koji garantuje da projekat ne zavisi ni od kakvih bankarskih kredita.

“Naravno, pokušaćemo da ga gradimo iz bankarskih kredita kako danas radi čitav savremeni svijet, ali nije tačno da je to uslov ili limitirajući faktor ovog projekta. Zato mislim da će preliminarni radovi početi ovih dana, ne čekajući uopšte da se finalizuje pitanje zatvorene finansijske konstukcije”, saopštio je Đukanović.

On je dodao da su se finansijskom konstrukcijom subjekti tog projekta bavili paralelno i sa pripremom ugovora, međudržavnog sporazuma i sa studijom fizibilnosti tako da su uveliko odmakli radovi sa bankarskim konzorcijumom, koji treba da finansira taj projekat.

Iz EPCG je saopšteno da Ugovor o izgradnji drugog bloka TE Pljevlja ima istorijski značaj za Crnu Goru, jer će to biti prvi veliki energetski objekat koji će se graditi poslije 35 godina.

Send this to a friend