Ekonomija

Lakušić: Crna Gora bi trebalo da uvede “Listu srama”

On je rekao da je u Crnoj Gori poreska tajna koja preduzeća duguju poreze, doprinose  i ne isplaćuju zarade svojim zaposlenima.

“Kad je u pitanju ovaj problem, treba posebno obratiti pažnju na veliki broj poslodavaca koji nemaju problema sa nelikvidnošću i gubicima, ali ipak zarade isplaćuju sa zakašnjenjem ili ih uopšte ne isplaćuju i tako stvaraju profit na grubom kršenju zakona. No, može im biti kada inspekcijski nadzor i sankcije ne funkcionišu. Stoga se stiče utisak da postoji izvjesna koalicija između vlasnika kapitala  i njima bliskih pojedinih predstavnika vlasti”, naglasio je Lakušić.

Prema njegovim riječima, ovo pitanje i te kako ima i političku dimenziju.

“Očito DPS aktivisti u Vladinim inspecijskim organima su dobro upućeni kod kojih poslodavaca nije dozvoljeno izricati sankcije, i pod preopostavkom da im nije niko to naložio, pa se kontrola i inspekcijski nadzor vrše gotovo isključivo kod poslodavaca koji nijesu aktivni u najbrojnijoj partiji na vlasti. Osim toga, vlasnici kapitala za račun svoje dobiti vrše snažan pritisak i gotovo diktaturu nad radnicima, i u predizbornom i  izbornom periodu i utču na izbornu volju, odnosno nevolju i za uzvrat predstavnicima Vlade, odnosno DPS vlasti obezbeđuju glasove radnika nad kojima se vrši diktatura, i to ne samo politička, već i ekonomska, socijalna i uopšte ljudska”, dodao je on. 

Objavljivanjem „Liste srama“ poslodavaca koji ne ispalćuju ili neredovno isplaćuju zarade i uplate doprinosa radnicima bi, smatra Lakušić, svakako pozitivno uticala na nešto redovnije isplate zarada kod pojedinih poslodavaca i podstakli bi se da više poštuje zakon.

“Kojim je jasno  precizirano, ako poslodavac ne isplati zaposlenom zaradu najmanje jednom mjesečno i ne uruči mu obračun zarada, kazne predviđene Zakonom o radu su za preduzetnika od 150 do 6.000 eura, za pravno lice od 500 do 20.000 eura i za odgovorno lice u pravnom licu od 30 do 2.000 eura”, naveop je on.

Sa stanovišta vladavine prava, ističe, neprocjenjiv je broj radnika koji neredovno primaju ili kojma se apsolutno ne isplaćuju zarada, već prije dobiju otkaz nego platu.

“Pa ipak se može ustvrditi da je taj broj mjeren desetinama hiljada ljudi. Sve ovo dovoljno govori kakva je vladavina prava u Crnoj Gori”, kazao je Lakušić.  

Osim što se ne poštuju Zakonom o radu utvrđena prava zaposlenih građana, u hiljadama slučajeva se, smatra on, grubo gazi po osnovnim ljudskim pravima iz Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

“”Listu srama” treba da čine poimenično, predstavnici Vlade Crne Gore, i vlasnici kapitala koji ne poštuju univerzalno ljudsko pravo, Ustavom garantovano pravo, i svi akteri nezakonitog bogaćenja eksploatacijom zaposlenih građana uz podršku predstavnika Vlade za DPS vlast, kao „koalicione partnere“”, poručio je Lakušić.

Send this to a friend