Ekonomija

Lazović Vujoviću: Alibi za neuspjeh ne tražite u Vladi

Reagovanje Lazovića prenosimo u cjelosti:

Prvo da naglasim očiglednu nelogičnost u Vašem obraćanju putem medija koja se odnosi na Vašu tvrdnju da je ono što je A2A odbila bio Vladin prijedlog. Naime, u jučerašnjem dopisu ste naveli da je to Vaš predlog, onaj koji smo čekali deset dana. Javnost u ovo može vrlo lako  da se uvjeri. Čak ste se hvalili da je taj predlog bolji od Vladinog. Danas je, nakon što ga je odbio A2A, NAŠ? Čiji bi bio da ga je A2A prihvatila? Radi javnosti, dobro bi bilo da pojasnite tu dilemu. 

Što se tiče predloga koje je Vlada Crne Gore  ispregovarala sa A2A, oni su vrlo dobro poznati  javnosti Crne Gore. Interesi države Crne Gore su zaštićeni, između ostalih,kroz put opciju, pravo preče kupovine, saglasnost oko najvažnijih projekata i odricanje od arbitraže. Vi tu vrstu zaštite državnih interesa nemate ni u jednom predlogu koji ste dostavili Vladi Crne Gore i A2A.

Što se tiče tvrdnji da je bord A2A već razmotrio i odobrio Nacrt ugovora koji je postignut između dva pregovaračka tima, naravno da je tačna. Pa zar zaista mislite da bi bilo ko  iz Vlade Crne Gore predložio najvišim izvršnim i zakonodavnim organima nacrt ugovora sa kompanijom koji nije razmatrao i odobrio bord direktora te kompanije? S druge strane, to ne znači da su ti predlozi obavezujući, kao što pokušavate da implicirate. Sve dok  ih ne usvoji Skupština Crne Gore i dok se ne potpišu, podložni su izmjenama. 

Dakle, ne tražite alibi za to što A2A nije prihvatila Vaše predloge, i ne prebacujte odgovornost na Vladu Crne Gore. Od samog početka procesa, Vlada Crne Gore je  pokazala najbolju namjeru, uz svu tehničku i pravnu pomoć, da formulišete Vaše modalitete na način  koji je, prvo, pravno valjan, a drugo, prihvatljiv. Vi ste izabrali rješenje  koje nije ni jedno ni drugo. 

Radi objektivnog uvida javnosti u činjenice, još jednom podsjećamo da je opoziciona trojka, odbijanjem Vladinog predloga akcionarskog ugovora, odbila:

1. pravo preče kupovine, što znači da A2A akcije može prodati kome hoće;

2. odricanje od arbitraže;   

3. saglasnost manjinskog akcionara oko  realizacije Bloka II TE Pljevlja i time blokiranje realizacije;

4. odricanje od prava nesaglasnog akcionara prema Zakonu o privrednim društvima;

5. mogućnost sticanja akcija EPCG-a koje su u posjedu A2A za EUR 250 milona u 7 godišnjih rata. 

Ako sve ovo nije tačno, očekujem da nas demantujete.

Send this to a friend