Ekonomija

MANS: Ustavni sud da hitno donese odluku oko takse od sedam centi

“U državi u kojoj izvršna vlast brutalno krši Ustav, preuzima nadležnosti parlamenta i donosi uredbe na osnovu kojih će od građana protivpravno oduzimati milione eura i u kojoj sudije Ustavnog suda saopštavaju kako sve to nema širi društveni značaj, logično je da osnovne društvene potrebe postaju luksuz. Zakon o Ustavnom sudu u članu 63. propisuje da Ustavni sud može narediti obustavu izvršenja akta ili radnje do donošenja odluke, ako je izvjesno da bi nastupile neotklonjive štetne posljedice. U konkretnom slučaju, samo na osnovu uvećanja cijena goriva Vlada planira da svakog mjeseca od građana protipravno oduzme 9 miliona eura, pa su sudije Ustavnog suda dužne javnosti objašnjenje kako će te štetne posljedice nadoknaditi”, objašnjavaju iz MANS-a.

Kako dodaju, umjesto da primijene ovu odredbu i spriječe brutalno pljačkanje građana, sudije Ustavnog suda se rugaju građanima saopštenjem da predmete razmatraju prema redosljedu prijema. 

“Svaki građanin koji je učestvovao u nekom postupku pred Ustavnim sudom zna da takvo “razmatranje” podrazumijeva da će predmet biti ostavljen u Ustavnom sudu da “skuplja prašinu” bar nekoliko godina.Ovakav javni stav Ustavnog suda šalje opasnu poruku da je Crna Gora država sa elementima diktarure, jer samo u takvim sistemima vlada se uglavnom na osnovu jednostranih uredbi i diktarura izvršne vlasti kojima se uređuju pitanja koja moraju biti predmet zakona i koja su u nadležnosti parlamenta i samo u takvim sistemima Ustavni sud daje ovakva saopštenja da sve to nema širi društveni značaj”, poručuju iz MANS-a.

Tvrde da ocjenu ustavnosti Vladine uredbe može donijeti za par minuta svako ko jednostavno pročita odredbu člana 142. stav 3. Ustava Crne Gore koja propisuje da se porezi i druge dažbine mogu uvoditi samo zakonom. 

“Zato svako odugovlačenje u donošenju odluke o ustavnosti uredbe na osnovu koje će se građanima oduzeti milioni eura, sa obrazloženjem da se predmeti razmatraju “po redosljedu prispjeća”, predstavljaće nevršenje službene dužnosti u interesu i po nalogu onoga ko smatra da je građanima gorivo luksuz i ko istovremeno svojim “strateškim partnerima” i tajkunima omogućava opraštanje desetina miliona eura poreza”, smatraju u MANS-u.

Oni još jednom pozivaju sudije Ustavnog suda da počnu da primjenjuju Ustav i zakone i da štite ustavnost i zakonitost tako što će hitno reagovati na grubo gaženje Ustava od strane izvršne vlasti i 

spriječiti dalje pljačkanje građana, jer su na tu funkciju birane da bi štitile samo i isključivo javni interes.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Viđite
Gost
Viđite

što ćete sa ovim psima na
što ćete sa ovim psima na Goricu. To je tema nedjelje, a ne 7 centi!
Ljudi su na rubu egzistencije. Treba da idu po kuća i počnu da šamaraju da bi se ovaj narod napaćeni probudio!

Anonimni
Gost
Anonimni

Ćurani, akciza se na gorivo
Ćurani, akciza se na gorivo plaća svuda u svijetu, a čim se na nešto plaća akciza, to znači da je to luksuzna roba. Znači, akciza se plaća samo i isključivo na luksuznu robu, a tri osnovne akcizne robe su duvan, alkohol i NAFTNI DERIVATI. Sjašite više sa naroda.

MANS
Gost
MANS

Gospodine udjite na naš sajtGospodine udjite na naš sajt i imaćete uvid u komletne podatke. Izvor naših donacija su ambasade najdemokratskijih zemalja svijeta. Možete provjeriti i ukupna finansijska sredstva sa kojim raspolažemo jer sve je dostpuno nadležnim državnim organima.Zakonom o pristupu slobodnim informacijama možete tražiti i dobiti i detaljne podatke o potrošnji tih sredstava. Sve je apsolutno transparentno. Mi se… Više »

$
Gost
$

Gdje su vama miloni eura
Gdje su vama miloni eura donacija. Sud treba i sa vama da ima posla.

Send this to a friend